Рали Ипр влиза в WRC с тежка програма

Преди няколко дни официално бе публикуван часовия график на предстоящия през ноември чисто нов кръг от световния рали шампионат рали „Ипр“. На първо четене веднага прави впечатление доста големия състезателен километраж, който се състои от 289 състезателни километра разделени на 23 специални етапа между дните 19-22 ноември.

Това определено е изненада с оглед това, че голяма част от организаторите до момента направиха всичко възможно да намалят маршрута на своите ралита, а рали „Ипр“ дори го увеличава своя километраж спрямо миналата година.

Считано за едно от най-екстремните асфалтови ралита в Европа рали „Ипр“ има определено какво да даде на световния рали шампионат.

Състезанието ще стартира в петък от 13:38 ч. Българско време с етапът Zonnebeke, който ще се кара на два пъти. Отсечките Wijtschate, Kemmelberg и Reninge също ще се карат на два пъти, но вторите минавания ще са изцяло на фарове.

В събота екипажите ще преминат през девет специални етапа с обща състезателна дължина от 138 състезателни километра, преминавайки през някой от класическите отсечки на рали „Ипр“. За десерт организаторите са предвидили в неделя специален етап преминаващ през пистата от Формула 1 „Спа-Франкоршан“. Този етап ще бъде и пауър етапа, който ще важи за бонус точките в края на ралито.

Белгийските феновете определено ще бъдат свидетели на един истински фестивал на скоростта благодарение на това, че именно на „Спа-Франкоршан“ в същият уикенд ще се проведе и поредният кръг от световния рали крос шампионат, като така двете дисциплини ще се засекат на едно и също трасе.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3001 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]