Рали Естония, първото по рода си WRC промо състезание

През този уикенд (12-14 Юли), ще бъдем свидетели на първото по родът си промоционално WRC състезание, а именно рали „Естония“. Въпреки че, е кръг от европейския рали трофей, макадамовата надпревара ще приюти 105 екипажа от 16 страни, като сред тях са се заявили и 8 с автомобили от настоящата WRC хомологация.

Всичките четири отбора са изпратили свои представители започвайки от Ойт Танак и Мартин Ярвеоя, които спечелиха състезанието през миналата година. Легендата Марко Картин и Кросто Краг зад волана на Фиеста WRC. Елфин Еванс, Андреас Микелсен, Есапека Лапи и вече каращият за Hyundai Крейг Брийн ще участват със своите WRC автомобили в естонското рали, чиато конфигурация и скорост на етапите е изключително близка до предстоящият кръг от WRC рали „Финландия“.

В RC2 също има доста интересни заявки в лицето на Тимо Сунинен, Николай Грязин, Такамото Катсута и Оливър Солберг.

Състезанието стартира в петък със Шейкдаун от 10:00, който е следван от квалификационен етап за WRC автомобилите от 16:00. В събота са предвидени 9 специални етапа, като екшъна стартира с 14.60 километровия SS Maaritsa. Четири отсечки ще се карат на два пъти, а за финал на деня екипажите ще преминат през градската отсечка Elva City (1.66 km).

6 са неделните етапи, като са предвидени и две минавания през най-дългата отсечка от надпреварата SS Prangli със своите 17.05 км. Общата дължина на ултра-бързата макадамова надпревара е от 151 състезателни километра разделени на 15 специални етапа.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3250 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]