Рали Естония: Обмислят провеждането без публика заради увеличения брой заразени с COVID-19

Организаторите на рали „Естония“, първото постпандемично състезание от WRC, обмислят провеждането на своето мероприятие без публика. Причината зад това е увеличения брой заразени с COVID-19 в Естония.

Първоначалната идея на организаторите бе да бъдат допуснати единствено 16 хиляди души публика, но с оглед динамичната ситуация това може и да не се случи. Местната власт на град Тарту, центъра на ралито, е потвърдило увеличение на случаите с още 50 души заразени с COVID-19.

„Ситуацията се усложнява – коментира Маргус Кивер, директор на пресцентъра на рали „Естония“. – За щастие имаме план „Б“. Не искаме да го използваме, но най-вероятно ще трябва да го направим. Според нашия план „Б“ ще трябва да организираме състезанието без публика.“

Естонските организатори от своя страна ще бъдат първите от WRC, които също ще трябва да се справят при евентуални позитивни тестове на членове на отборите и дори състезатели.

„От ФИА са дали доста ясни инструкции как да се процедира. Видяхме, какво се случи с Формула 1 и Серхио Перез. Той бе сложен под карантина за две седмици без да има контакт с никой от екипа и близките му.

„Ако при нас се случи същият сценарий, най-вероятно ще процедираме по същият начин. Контактите между механици, инженери и екипажи ще бъдат сведени до минимума.“, допълва Кивер.

Друг интересен момент с COVID-19 и рали „Естония“ е задължителната 14 дневна карантина за пристигащи в Естония от страни с 16 позитивни случая на 100 хиляди жители.

Такива страни са Франция и Белгия, а родом от там са Себастиен Ожие, Пиер-Люис Льобе и Тиери Ньовил. Отправена е молба към министерството на здравеопазването на Естония за евентуално смекчаване на 14 дневната карантина за членове на екипите пристигащи от тези страни, но до този момент от МЗ на Естония са твърди и няма да разрешат подобно нещо.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3250 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]