Рали Германия 18-21 Август

Thierry Neuville - Action

След няколко седмична почивка WRC шампионатът отново се завръща в нашето полезрение и то по какъв начин. През този уикенд ще бъдем свидетели на първият изцяло на асфалт (образно казано) кръг от шампионата рали „Германия“.

В Трир всички очи ще са вперени в представянето на Себастиан Ожие, който до последно обвинява стартовия ред за своето представяне до сега. На рали „Германия“ французина ще открива етапите, което би трябвало да му даде по-голямо предимство спрямо неговите преследвачи, сред които липсва Крис Мийк.

Cp7g7gYWAAAcATgНадпреварата започва за поредна година с откриване пред  „Черната порта“ в четвъртък, като по-рано през деня (от 10:30 сутринта) екипажите вече ще са преминали през  Шейкдаунът. В петък екипажите ще се изправят срещу едни от най-тесните и предизвикателни етапи в лозята около Мосел. Към двете минавания през класическите етапи Moselland и Mittelmosel е добавен чисто новия супер специален етап Ollmuth (8.21 km). Изключително непредвидимите танкови тренировъчни трасета са запазени за събота, като 40 километровия Panzerplatte Lang  ще се кара на два пъти.  В неделя програмата на екипажите не е толкова натоварена, но никак не е за подценяване. Зоната на река „Мозел“ и планинския масив Айфел ще приюти пауър етапът Sauertal, който се намира на границата с Люксембург. През тази година ралито разполага с 306 състезателни километра разделени на 18 етапа.

Според прогнозите вероятността за дъжд през уикенда е от 50%, което допълнително ще нажежи обстановката, след като германския кръг е изключително известен с непредвидимите си атмосферни условия. От производителите на гуми са си написали домашните по въпросът с дъждът, като от Michelin ще предоставят чисто новите си гуми за екстремен асфалт създадени по молба на ФИА. DMACK също ще покажат новата си асфалтова смес, която е разработена с помощта на От Танак и Елфин Еванс.

vw-20150821-3344

Една от големите новини е завръщането на Дани Сордо зад волана на i20 WRC. Испанският асфалтов специалист  получи фрактура след катастрофа по време на тестовете за рали „Финландия“. Другата новина е единственото участие на автомобил на Citroen, като зад волана ще бъде Стефан Лефевр. Общо са заявени 12 WRC автомобила от 108 заявени екипажа във WRC, WRC2, WRC3 и националния шампионат на Германия.

Относно фаворитите, вече няма място за извинения. На теория Себастиан Ожие е с най-добра стартова позиция, като ще може да попречи на съперниците си с изкарване на фракцията на пътя. Въпреки това германското рали не е от най-любимите на рали шампиона, след като той основно допуска грешки при ездата си на това рали. Другите сочени според журналистите за фаворити за победата са Дани Сордо и Тиери Ньовил. Виждали сме на какво са способни и двамата и очакванията на всички за висока скорост от страна на i20 WRC 2016 са доста завишени.

P-20140825-00038_News

Във WRC2 ще бъдем свидетели на една епична за пореден път битка, след като са заявени 20 екипажа с автомобили от R5 хомологацията.  Интересно е да отбележим че, по-голямата част от тях са Skoda Fabia R5, което ще направи задачата на Елфин Еванс и компания доста трудна.

На живо

За съжаление ще бъде излъчен само един етап на живо, но за сметка на това ще можем да го видим заедно по БНТ HD в неделя от 13:00 часа.

Martin Prokop - Action

Полезни връзки

[maxbutton id=“1″] [maxbutton id=“2″] [maxbutton id=“4″]

[maxbutton id=“3″]

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3274 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]