Рали България 19-21 Май

Доживяхме! Започна същинската част от тазгодишният сезон с 48-мото рали „България“ и то по какъв начин. Състезанието за втора поредна година ще бъде базирано във Варна. Щабът на надпреварата е в хотел „Черно море“, церемониалният старт ще бъде пред Катедралния храм „Свето Успение Богородично“ в центъра на морската столица. Сервизният парк ще бъде позоциониран върху огромния паркинг на морската гара. Именно присъствието на бегачките в порт „Варна“  прави  „визията“ на ралито изключително красива.

Благодарение на това, че рали „България“ е част от българският и турския рали шампионата през тази година ще вземат участие 54 екипажа, което не се е случвало доста отдавна на българска територия.Българите са 28, турците 24 има и 2 състезатели защитаващи спортната слава на Грузия. С №1 ще стартира миналогодишният шампион на България Пламен Стайков с навигатор Давид Кварацхелия-Давидоне с Mitsubishi Lancer Evo 9, който обаче е с грузински лиценз и ще стартира под друг национален флаг. Ще има 4 коли от R5, но те са от Турция, в ръцете на добре познатите у нас Ягиз Авджъ (Пежо 208 R5), Орхан Авджиоглу с бившата Форд Фиеста R5 на Крум Дончев, Буирак Чукурова (Шкода Фабия R5), Угур Сойлу (Шкода Фабия R5) и Хаки Агаоглу  с Пежо S2000.

 

От нашите пилоти, с най-конкурентна машина при автомобилите с един двигателен мост е Игнат Исаев с навигатор Милен Илиев- Citroen DS3 R3 Max. Девет коли са Mitsubishi Lancer Evo 9, без които ралитата по нашите географски ширини нямаше да са същите. За първи път двукратният шампион от Hyundai Racing Trophy Григор Григоров ще стартира от името на „Рейсинг тим Григоров“ с новия си автомобил – Peugeot 208 R2 от клас RC4. С тази кола Гришата ще направи дебют, въпреки техническите проблеми,  които има с електрониката.

Конкуренция на Григоров ще бъдат Мирослав Ангелов/Недялко Сивов и Тихомир Стратиев/Добрин Борисов, които стартират със същите машини, както и няколко турски пилоти. Тихомир се завръща отново в ралитата след доста голяма пауза. Даниел Попов за съжаление няма да стартира на това състезание след повреда в своят автомобил по време на подготовката за състезанието, друг редовен топ пилот също ще липсва в надпреварата и това е сливналията Дилян Станков. Честта на Варна ще се защитава от Станислав Владимиров и неговата Опел Астра. Четири са и екипажите от Hyundai Racing Trophy, които тази година ще участват с класиране и в националния шампионат.

Бюджетът на 48-ото издание на рали „България“ е максимално свит на 163 000 лева. Шейкдаун, който не е упоменат в часовият графи е предвиден на част от легендарната отсечка „Аладжа манастир“ и за сега не е ясно кога ще се проведе.

Състезанието ще започне в събота с най-дългия  и нов 26 километров откриващ  етапа „Дюлино“. Заради това, че пътят свършва в село Козичино, се налага същата отсечка, след кратка неутрализация пред заведението „Кладенеца“, да се кара в обратна посока. Това противоречи донякъде на правилата на FIA., като така е възможна е негативна оценка от наблюдателя на ФИА.

В двата дни във варненският кв. „Чайка“ организаторите са предвидили две минавания през добре познатият градски етап, който тази година носи името на Тодор Славов. Това решение е взето с оглед на привличането на повече публика. В маршрута се връща и легендарната отсечка „Аладжа манастир“.

На откриването се очаква да присъстват патронът на ралито, министърът на младежта и спорта Красен Кралев, кметът на Варна Иван Портних, както и председателят на СБА инж. Емил Панчев. СБА тази година чества своята 60-годишнина. Другата интересна подробност е, че се навършват 50 години от първата победа на Илия Чубриков в Балканското рали.

Полезни връзки

[maxbutton id=“7″]        [maxbutton id=“8″]

  [maxbutton id=“12″]

Изтегли график

 

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3250 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]