Рали Аржентина 27-30 Април

През този уикенд ще бъдем свидетели на едно от най-класическите състезания в календара на световният рали шампионат, рали „Аржентина“. Състезанието е част от шампионата от 1980 година, като единствено не е било кръг от WRC през 1982 поради Фолкландската война.

Рали „Аржентина“ е едно от най-предизвикателните за екипажите ралита с бързи и тесни отсечки. Състезанието е и може би най-посещаваното от всички в календара, като на всеки завой можете да видите стотици фенове и придружени с мирис на телешки пържоли. По неофициална статистика боят на публиката достига около един милион души, число за което голяма част от ралитата в WRC биха „убили“.

Локацията на етапите варира от широки полета до тесни планински пътеки в Минас Клаверо, като най-известният етап е Ел Кондор, който се намира в подножието на Андите. Трасетата около пампас са известни с множеството си водни препятствия, който в миналото са потопили шансовете за победа на много световни шампиони.

Щабът на надпреварата по традиция с намира във Вила Карлос Паз, на около 50 километра северно от Кордоба. От към победители, след доминацията на Себастиан Льоб и неговите осем поредни победи, нещата са доста отворени. В близката история четири различни пилота са печелили тук и това са Себастиан Льоб, Яри-Мати Латвала, Крис Мийк и Хейдън Падън, но не и Себастиен Ожие.

Шейкдаунът е предвиден да се състой в четвъртък сутринта, докато новият градски етап в Кордоба ще се проведе по-късно през вечерта. В Петък екипажите ще се изправят срещу седем специални етапа, завършвайки деня с два супер специални етапа. Събота е най-дългият ден от ралито с две преминавания през три етапа, като общата състезателна дистанция за деня е почти 100 километра.

В неделя отсечките са сравнително къси с уникални гледки по етапите Ел Кондор и Мина Клаверо.

На живо

За предаване на живо са предвидени два специални етапа. Първият от тях е SS13 Tanti-Villa Bustos 2 (20,80 km) в събота от 19:00 часа българско време, като ще бъде излъчен по Red Bull TV изцяло безплатно. Вторият е пауър етапът El Condor (16,32 km), който ще бъде излъчен на живо по БНТ HD от 18:00 часа в неделя.

Полезни връзки

[maxbutton id=“1″] [maxbutton id=“2″] [maxbutton id=“4″][maxbutton id=“3″]

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3322 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]