Рали Аржентина 26-29 Април

През този уикенд ще бъдем свидетели на едно от най-класическите състезания в календара на световният рали шампионат, рали Аржентина. Състезанието е част от шампионата от 1980 година, като единствено не е било кръг от WRC през 1982 поради Фолкландската война.

Рали „Аржентина“ е едно от най-предизвикателните за екипажите ралита с бързи и тесни отсечки. Състезанието е и може би най-посещаваното от всички в календара, като на всеки завой можете да видите стотици фенове и придружени с мирис на телешки пържоли. По неофициална статистика броят на публиката достига около един милион души, число за което голяма част от ралитата в WRC биха „убили“.

Локацията на етапите варира от широки полета до тесни планински пътеки в Минас Клаверо, като най-известният етап е Ел Кондор, който се намира в подножието на Андите. Трасетата около Пампас са известни с множеството си водни препятствия, които в миналото са потопили шансовете за победа на много световни шампиони.

По традиция рали „Аржентина“ е едно от най-трудните състезания през сезона. Екипажите никога не могат да са сигурни в атмосферните условия, които рязко могат да преминат от слънце до мъгла и дъжд. Ако условията са слънчеви и горещи, то изключително бързо етапите могат да се превърнат в едни истински унищожители на автомобили.

Историята помни уникални битки в тази надпревара, която през 2003 и 2004 приюти и Георги Гераджиев с навигатор Никола Попов зад волана на Мистубиши Лансър Ево VI и Ево VII.

През годините ралито не е било винаги това което знаем за него днес. 1983, когато надпреварата е била сравнително „млада“, 18-те специални етапа са включвали шест преминавания със средна скорост от 150 км/ч.

Щабът на надпреварата по традиция с намира във Вила Карлос Паз, на около 50 километра северно от Кордоба. От към победители, след доминацията на Себастиан Льоб и неговите осем поредни победи, нещата са доста отворени. През последните години четири различни пилота са печелили тук и това са Тиери Ньовил, Яри-Мати Латвала, Крис Мийк и Хейдън Падън, но не и Себастиен Ожие.

Шейкдаунът е предвиден да се състой в четвъртък сутринта, докато градският етап в Кордоба ще се проведе по-късно през вечерта. В Петък екипажите ще се изправят срещу седем специални етапа, завършвайки деня с двата най-дълги етапа от уикенда. Събота вече не е най-дългият ден от ралито, като през тази година включва нов 13.92 километров етап Tanti-Mataderos, който през миналата година бе под формата на преходна секция.

В неделя по традиция отсечките са сравнително къси с уникални гледки по етапите Ел Кондор и Мина Клаверо.

Отбора на М-Спорт започна седмицата преди състезанието с добрата новина че, Дан Барит се завръща на дясната седалка с Елфин Еванс. Както помните през миналата година именно те бяха на прага да спечелят надпреварата, докато не направиха малка грешка в последния етап от ралито завършвайки на второ място с изоставане от 0.7 секунди спрямо Тиери Ньовил.

За подготовката си М-Спорт прекара три дни в тестване, като през всеки един от тях техните екипажи успяха да навъртят голям брой тестови километри. От Хюндай ще стартират в южноамериканската надпревара възползвайки се от така нареченият „жокер“ за развитие на определени компоненти от автомобила по време на сезона. Корейският тим е направил редица промени по техният двигател.

“Научихме доста уроци след случилото се в Корсика, отправяме се към Аржентина с подновени надежди за записване на добър резултат – коментира Мишел Нандан, директор на „Хюндай Моторспорт“. – Някои от доста известните макадамови етапи пасват много добре на нашата кола. Андреас и Дани имат добри резултати тук, като разбира се и Тиери.“

В ъгъла на Тойота, Томи Макинен също се надява на добри резултати и според неговите думи са се подготвили добре. Техните съперници от Ситроен ще разполагат на рали „Аржентина“  с Крис Мийк, Крейг Брийн и Кхалид Ал Касими.

Наскоро шевроните хомологираха успешно обновено задно окачване възползвайки се също от „жокер“ промените.

На живо

За рали Аржентина очакванията са да можем да гледаме на живо безплатно цели четири специални етапа. Първия от тях е SSS1 Super Especial Ciudad de Cordoba от 1 часа българско време в четвъртък вечерта в секцията на живо в нашата страница. В събота ще бъдат излъчени на живо и двете минавания през етапа Los Gigantes-Chuchulla Nevada (16.19 km) от 15:08 и 20:08 българско време отново в нашата страница. За финал в неделя по БНТ HD от 18:05 ще бъде излъчен и последни етап от надпреварата, класиката El Condor.

Програма на предаванията по БНТ HD

Полезни връзки Рали Корсика

[maxbutton id=“1″] [maxbutton id=“2″] [maxbutton id=“4″][maxbutton id=“3″]

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3322 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]