Рали Аржентина 25-28 Април 2019

Рали „Аржентина“ е едно от най-предизвикателните за екипажите ралита с бързи и тесни отсечки. Състезанието е и може би най-посещаваното от всички в календара, като на всеки завой можете да видите стотици фенове и придружени с мирис на телешки пържоли. По неофициална статистика броят на публиката достига около един милион души, число за което голяма част от ралитата в WRC биха „убили“.

Състезанието е част от шампионата от 1980 година, като единствено не е било кръг от WRC през 1982 поради Фолкландската война. През 1983 надпреварата сменя своята локация в Сан Карлос де Барилоче, но прекалено високата средна скорост на етапите принуждава организаторите да преместят още веднъж и за последно в Кордоба.

Локацията на етапите варира от широки полета до тесни планински пътеки в Минас Клаверо, като най-известният етап е Ел Кондор, който се намира в подножието на Андите. Трасетата около Пампас са известни с множеството си водни препятствия, които в миналото са потопили шансовете за победа на много световни шампиони.

През тази година организаторите са направили само малки промени в конфигурацията на ралито, като най-голямата от тях е старта в обратна посока на отсечката Mino – Clavero Cesare в неделя.

Надпреварата стартира в четвъртък с 1.9 километров супер специален етап по улиците на куротния град Вила Карлос Пас. Петъчните етапи не са променяни, като състезателите ще преминат през сравнително пясъчна настилка. Отсечката Tanti – Mataderos (13.92 км) открива съботния ден, който отново ще се позиционира северозападно от пунилската долина.

Неделята е запазена за най-тежките етапи преминаващи през каменистите пътища в Трансалсиерските планини.

Така общата дължина на състезанието е то 1300 километра, от които 347 състезателни, разделени на 18 специални етапа.

Само десет на брой са заявените екипажи в WRC, като към обичайните пилоти ще се присъединят Дани Сордо и Андреас Микелсен.

На живо

За щастие на българските фенове от телевизия Ring BG са закупили правата за излъчването на шампионата на територията на България, като предаванията започват още през този уикенд. За още по-голямо щастие на феновете от телевизията са сключили договор за предаване на повече от един етап на живо, като за рали Аржентина освен Пауър етапа в Неделя от 18:00, ще бъде излъчен и SS14 Mataderos – Cuchilla Nevada 2 от 20:00 в Събота.

Програма на рали Аржентина 2019

Часови График

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3245 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]