Рали Австралия 14-18 Ноември

Какъв сезон, какъв адреналин! От няколко години насам фенове, отбори, журналисти и всички около рали спорта по света не сме били свидетели на толкова сериозна конкуренция. Сезон 2018 се очаква да бъде решен само на едно място и това е по етапите на рали „Австралия“.

За разлика от последните сезони Кофс Харбър ще приюти едно истинско шоу. Цели трима пилоти имат реален шанс да сложат короната на световния рали шампион.

Себастиен Ожие ще се бори за своята шеста поредна титла в последният си сезон за М-спорт, след като успя да намали изоставането си от 23 точки през последните два кръга от шампионата превръщайки ги в аванс от 3 точки пред Тиери Ньовил.

Ойт Танак е аутсайдера, но може би най-бързият пилот от всички, водейки и спечелвайки в последните пет кръга. Пилота на Тойота изостава с 23 точки от лидерите, като запазва математическият си шанс да вземе титлата с оглед възможността за спечелването на цели 30 точки превръщайки битката в най-интересната от 2003 насам.

Условията в Австралия, както обикновенно се очаква да бъдат с много прах, но и с вероятни валежи. Ожие ще стартира пръв в петък, като неговата цел ще бъде да остане максимално близо до челото.

„Напрежението е върху нашите съперници, които ще трябва да наваксат изоставането си – коментира Ожие. – Ние ще трябва да отваряме трасето, което ще е много трудна задача, но всичко може да се случи и ние сме готови за това предизвикателство. В миналото сме се наслаждавали на множество успехи в Австралия и нашата цел е да продължим в същия дух.“

През 2017 победител в рали „Австралия“ бе Тиери Ньовил, който е изключително запознат срещу какво ще трябва да се изправи за да триумфира за пореден път.

„Последните няколко ралита не преминаха по начина по който искахме – разясни белгиеца. –  сега се намираше в изключително жестока битка за титлата. Всички отбори и екипажи имаха възходи и падежи през сезона, но за предстоящото рали ще трябва да сложим всичко това зад гърбът си и да се фокусираме върху един перфектен уикенд.

Най-трудната задача е за Ойт Танак, който ще трябва на всяка цена да спечели точките и да се надява съперниците му да не се представят достатъчно добре за да застрашат позицията му.

„Ще дам всичко от себе си – коментира Танак. –  Все още имам математически шанс в биктата за титлата при пилотите, но дори и да немога да я спечеля няма да се предам толкова лесно.“

Тазгодишната конфигурация на рали „Австралия“ е може би най-сериозно променената от няколко години насам. Екипажите ще преминат през шестнадесе чисто нови етапа с доста нови предизвикателни елементи.

На живо

Освен с платформата ALL Live българските феновете ще могат да проследят на живо три специални етапа. Петъчния Argent Hill от 22:08 по BT Sport 2, предпоследния етап от ралито 19.27 километровия Sapphire от 02:44 часа по RedBull TV и пауър етапа от 04:18 часа по BT Sport 1. За сега няма информация в програмата на БНТ дали ще има излъчени етапи на живо, но ние от нашата страница ще се постараем да споделим с вас предаванията от BT Sport на нашата страница в секцията на живо.

[table id=2 /]

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3250 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]