Ралито на Легендите 19-22 октомври

Световният рали шампионат е може би най-върховният моторен спорт в историята на света, като няма човек който да не е гледал видео от легендарните група Б преминавайки през група А до днешните революционни машини.

Няма рали фен по света които да не си е мечтал да види с очите си всеки един период от световният рали шампионат. През тази година организаторите на рали „Легенди“ са решили да трансформират, вероятно единственото рали в което се търси най-атрактивните минавания вместо най-добрите времена, в ралито на ралитата. Ще попитате защо? Защото в базираното в Сан Марино асфалтово рали ще вземат участие 13 от 19-те екипажа  световни шампиони в историята на WRC. А заедно с тях ще участват и почти всички настоящи и изминали участници в WRC, които са оставили своето име в сърцата на рали феновете.

Най-важна обаче е причината поради която каймакът на рали спорта по света е решил да е събере и тя е да почетат великият Колин Макрей, който вече от 10 години не е сред тях. Това едно голямо показно, какво означава името на Коли, за хората които са изградили този спорт през цялата му история.

За капак на всичко шампионите ще седнат в своите шампионски автомобили, като това мероприятие ще се превърне в единствено по родът си.

Главен виновник за това е Луйс Моя, който е официален посланик на рали „Легенд“. Организацията на това тържество на рали спортът е отнело цели три години, като в крайна сметка успехът е 100 процентов.

„Срещнах се с организаторите и те ми разкриха какво искат да направят- обяснява Моя, който бе съотборник на Макрей в отборът на Субару. – „ Аз просто се обадих на няколко хора. Колин свърши трудната работа. Не очаквах такъв отклик от страна на всички тези легендарни имена.

„Познавах Колин, той беше много харизматичен човек. В историята на спорта той е единствен по родът си. Просто ти трябва да кажеш името му и веднага разбираш колко много го обичат всички.

„Единственият шампион който ще липсва е Карлос Сайнц. Карлос бе много разочарован, че няма да може да дойде понеже неговият син ще се състезава през същият уикенд в Тексас. Ако имаше друга възможност Карлос със сигурност щеше да дойде.“

Мениджърът на италианското рали Вито Пиарули също признава, че не е очаквал такъв отклик. На 22-ри Октомври по улиците на Сан Марино ще има уникален парад на шампионите, като той ще бъде поведен от Алистър Макрей и Дерек Рингер зад волана на шампионското Субару Импреза от 1995-та. Другият навигатор на Колин, Ники Грис също ще вземе участие в парада.

„Не мисля, че е имало някога такова събитие с толкова много рали шампиони на едно място- развълнувано коментира Грис. – Това преживяване ще бъде един път в живота. Рали „Легенд“ е едно огромно мероприятие всяка година, но мисля че Сан Марино ще изригне през този заветен уикенд.“

Дори настоящият световен рали шампион Себастиен Ожие ще вземе участие зад волана на Фолксваген Поло WRC 2016.

„Обадих се на Малкълм да го попитам дали ще позволи на Себ да седне зад волана на поло-то, въпреки че сега кара за неговият тим – разяснява Моя. – Малкълм отговори „ Луйс няма проблеми“. Точно същият отговор получих от Свен Смийтс от Фолксваген, който се съгласи да ни даде на заем шампионското Поло от миналата година.

„ Когато става въпрос за такова мероприятие и в името на Колин това се оказа, че не е проблем за никой. Всеки един мой разговор се увенча с успех и това бе изцяло благодарение на самия Колин. Разбира се липсват напусналите ни Бьорн Валдергард и Ричард Бърнс, но сме отправили покани към техните навигатори Ханс Торзелиус и Робърт Рейд, които се съгласиха.“

За съжаление не всички ще вземат участие в състезанието, но ще вземат участие в демо парада. Петер Солберг разясни, че е много поласкан от поканата.

„ Колин бе мой герой, мой съотборник и най-вече мой приятел – коментира Петер. – Когато за пръв път се присъединих към отбора на Форд не спрях да го разпитвам през цялото време. Понякога когато той отиваше да се храни след тестове или нещо подобно, той ми казваше че не иска повече въпроси. Аз мълчах само за минута и продължавах в същия дух.

„Колин бе един невероятен човек. Той ми даде изключително много!“

Протежето на Колин и настоящ пилот на Ситроен Крис Мийк също получава покана от Луйс Моя. Той ще седне зад волана на Ситроен Xsara WRC.

„ Когато получиш подобно обаждане от Луйс има само един единствен отговор. Ще бъдат там и ще почета паметта му. С удоволствие бих искал да карам в състезанието, затова ще се опитаме да измислим някаква кола с която да участваме.“

Междузвездният списък започва със Сандро Мунари световен шампион от 1977 с Ланчия Стратос. Марку Ален, който също е взимал участие с Ланчия Стратос и Фият 131 Абарт също ще вземе участие. Навигаторът на легендата Бьорн Валдегард, Ханс Торселиус ще представи техният шампионски тандем от 1979. Валтер Рьол, Ари Ватанен, Хану Микола, Стиг Бломквист, Тимо Салонен, Юха Канкунен, Мики Биасион, Дидие Ориол, Томи Макинен, Маркус Грьонхолм, навигаторът на Ричард Бърнс Робърт Рейд, Петер Солберг, невероятният Себастиан Льоб и настоящият световен рали шампион Себастиен Ожие, Тиери Ньовил,  ще уважат с присъствието си великият Коли Макрей през октомври на рали „Легенд“  в Сан Марино !

За съжаление не всички ще вземат участие в състезанието, но определено ще бъдат видени с автомобилите си по време на парадът на легендите.

Общата дължина на ралито е от 232 километра от които 147 са състезателни разделени на дванадесет специални етапа. Разбира се, състезанието е базирано по етапите на легендарното рали „Сан Марино“, но определено в по съкратен вариант. Би трябвало да можете да следите на живо времената.