Размисли и страсти в навечерието на рали Сливен

IMGP5005

След едни изключително „мокри” дни тук в Сливен, екипажите успяха да опознаят трасето въпреки огромните локви и силен валеж. На пресконференцията преди състезанието за съжаление липсваше добре познатият украински екипаж Олександър Салюк/ Иевген Червоненко,които няма да вземе участие. Въпреки това, друг украински пилот се заяви за участие в последният момент, неговото име е Юрий Касим. Организаторите на ралито получиха официално разрешение от ФИА да включат в стартовия списък Касим, който миналия уикенд е карал на рали в Латвия.

Навигатор на Касим ще е опитният шуменски щурман Васко Христов, който скоростно описа отсечките с новия си пилот докато си опресняваше знанията по руски. „Мисля, че ще се сработим, Юрий има добър ритъм на описване на етапите, разбираме се – обясни за пресцентъра на рали „Сливен“ Христов. – Миналия уикенд е карал в Латвия, а последното състезание на Ford-а, който той взима под наем е било „Финландия“ – кръг от световния шампионат.  „Плановете на Юрий включват участие в Европейския рали шампионат догодина и стартът в Сливен ще му помогне да натрупа опит по европейските трасета.“  Касим и Христов ще стартират с Ford Fiesta R2.

IMGP5011

Ето какво казаха и топ екипажите на пресконференцията преди стартът на рали „Сливен” 2014:

Крум Дончев: „Нетърпеливи сме да стартираме в това състезание. Наистина сме впечатлени от самата организация, отсечките се намират в много добро състояние. В момента не знаем какви са условията след големите дъждове, в някой от отсечките има вероятност да са се получили реки и насипи от земна маса. Щастливи сме че сме тук, щастливи сме че ще участваме в това прекрасно състезание и се надяваме да покажем добра скорост и да направим добро класиране.“

Петър Йорданов: „Тазгодишната конфигурация на ралито с новата отсечка Твърдица – Елена но допада доста, мисля че ще се получи добро състезание. Надявам се да сме направили точни записки и да сме добре подготвени и да покажем добра скорост. Искам да пожелая късмет на нашите конкуренти и всичко участници.”

Ягиз Авджъ: „Това ще бъде нашето второ участие на рали Сливен, след като бяхме тук през 2012-та. През тази година караме изцяло турският шампионат и няколко състезание от ЕРТ, взехме участие и в рали България. С всяко идване в България ние се сблъскваме с различен тип асфалт и това е добър опит за нас. Отсечките тук са доста по-различни от нашите в Турция. Конкуренцията в това рали е много силна и за нас ще бъде изключително трудно състезание.”

IMGP4988

Пламен Стайков: „ Мисля че, рали Сливен е най-сложното рали в България. Изключително много завой различни на истина тук един пилот може да се наслади на различни типове настилки, спускания и изкачвания. С удоволствие  чакам старта но трябва да бъда умерен, поради причината че в предишните ми участия тук съм бил лидер и съм отпадал. Много обичам тези планини но трябва да карам разумно и умерено. Състезанието е много опасно според мен.”

Рафи Кадир: „Много ще бъде това състезание и за мен, въобще не може да се отпуснеш за секунда. Много трудно и хубаво, затова трябва да внимаваме.”

Георги Василев: „ Аз като домакин на това състезание  се постарах да помогнем на организацията с каквото можем, за да може колегите да харесат отсечките и да нямат никакви проблеми по трасетата. Ще се постараем да бъдем внимателни и бързи, нашето състезание винаги е било много добро с добри отсечки. На това състезание има всичко, много завой, много фракция и бързи участъци.”

Стефан Добрев:  „ Това състезание е трудно и за навигаторите, самите отсечки са доста сложни и атрактивни за публиката и пилотите. Ще се опитаме да покажем максимума на възможностите си. Домашното състезание си е домашно и всички изискват от нас максимумът.”

Наблюдателят от FIA с отлична оценка за конфигурацията на трасето

 

IMGP5016

Наблюдателят на ФИА за 34-тото международно рали Сливен, великобританецът Анди Милнс, направи контролен обход по трасето на ралито вчера и беше изключително впечатлен от подбора на отсечките и професионализма на екипа, който организира състезанието. Той постави особено висока оценка на етапа Твърдица-Буйновци, който по неговите думи отговаря на най-завишените изисквания на FIA за рали.

Опитният британец каза, че до момента не е срещал такава комбинация от хубав асфалт и конфигурация на трасето, която дава възможност за пълно разгръщане на потенциала на пилот и автомобил. И не случайно, Анди Милнс любезно е поискал от организаторите onboard кадри от първите няколко автомобила преминаващи по тази отсечка(Крум Дончев, Георги Василев и др.), за да ги предостави на сайта irallylive.com и мобилното приложение iRally.

източник: rallyslivenbg.com

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3274 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]