Разкриха първият работен календар на WRC за сезон 2021

Остават само няколко кръга до края на сезон 2020, което означава че ФИА и промотъра на шампионата вече работят активно по изграждането на календара за сезон 2021.

Разглеждайки списъка става ясно, че основната цел на сезон 2021 е да се проведе възможно най-много състезания в Европа, като кервана ще напусне континента само три пъти. Нещо, което има доста логика спрямо ситуацията с COVID-19, както и желанието на отборите за намаляване на разходите по логистиката. Това обаче може да ни лиши от състезания, като Нова Зеландия и дори Великобритания, които липсват в работният вариант на новият календар. За сметка на това обаче ралита като Чили, Сафари и Япония присъстват в списъка от 12 кръга.

Сезон 2021 трябва да стартира с „Монте-Карло“ в дните 21-24 януари, докато рали „Швеция“ се очаква да претърпи сериозни промени свързани с разположенито на етапите и центъра на ралито. Причината зад това е липсата на сняг, което принуди организаторите през тази година да направят доста сериозна реконструкция на състезанието.

Португалия ще бъде първия макадамов кръг, като за съжаление състезанието което играеше тази роля в Мексико липсва в плановете на промутъра. Според работният календар рали „Италия“ ще заеме мястото на четвъртия кръг, като така първите четири локации ще са изцяло в Европа. Първото излизане от континента за WRC ще бъде за рали „Сафари“ пре юли. Още в същия месец рали „Естония“ ше се проведе влизайки официално, като редовен кръг от WRC.

През месец август ни очаква завръщането на рали „Финландия“ заедно с още едно ново попълнение в календара, а именно асфалтовото рали „Ирландия“.

За сега своето място в календара за сезон 2021 намират надпреварите в Чили и Турция, които би трябвало да се проведат през септември.

Рали „Каталуня“ и рали „Япония“ са последните два кръга от календара предвидени за месеците октомври и ноември.

Освен бъдещия календар сред редиците на промотуъра и ФИА се дискутира активно и темата свързана с дължината на ралитата, която принципно по стандарт е от четири дни. Преценяйки случващото през настоящия сезон има голяма вероятност схемата да премине в три дни.

Работен календар сезон 2021

1.Монте-Карло – 21-25 януари

2.Швеция – 11-14 февруари

3.Португалия – май

4.Италия – юни

5.Сафари – юли

6.Естония – юли

7.Финландия – август

8.Ирландия – август

9.Чили – септември

10.Турция – септември

11.Испания – октовмри

12.Япония – ноември

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3002 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]