Първи впечатления от условията на рали Швеция

Днес повреме на опознаването, екипажи, отбори и журналисти успяха да видят със своите очи условията в които се очаква да стартират участниците на рали „Швеция“.

Въпреки сериозната липса на сняг на етапите част от тях са покрити с лед, което е най-важният елемент от рали „Швеция“. Секциите с гъста растителност са с благоприятни условия и твърд лед, но далеч от тези с които сме свикнали да свързваме шведското рали.

 Основният проблем обаче, е че на места зоните за спиране преди завоите и в техният изход слоят лед е изключително тънък, като дори на места липсва. Също така се забелязват и секции с макадам, което ще пречи значително за сцеплението на гумите с шипове, като шансовете да изпадат шипове от гумите са доста големи.

 Очакванията са да има кратки снеговалежи през уикенда, както и днес, но те не са достатъчни да затрупат етапите значително.

„Ще бъде трудно рали. Условията в първият етап са добри, във втория са малко по-усложнени – коментира шефа на М-Sport Ричард Миленер. – Ще бъде трудно за екипажите, никой не е свикнал да се състезава при такива условия, но това е рали спорта. Трябва да дадем най-доброто от себе си при условията с които разполагаме. Не сме свикнали да виждаме такова рали Швеция, но все пак трябва някой да го спечели.

„Най-трудната задача за пилотите е да разберат, как ще работят гумите и това с колко ще бъде различен техният начин на работа спрямо нормалните зимни условия.“

Според Миленер най-добрата стартова позиция ще бъде на екипажите стариращи в средата на колоната. Първите стартиращи ще играят ролята на чистачи в секциите с макадам, докато последно стартиращите ще имат значително по-голям риск от това да спукат гума в етапа.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3122 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]