Първият победител в историята на WRC ни напусна

bjorn-lancia

Шведът Бьорн Валдегард е първият шампион в историята на WRC през 1979г зад воланът на Ford Escort . Преди няколко дни за съжаление той ни напусна след жестока борба срещу раково заболяване. Валдегард бе един от най-добрите пилоти в годините на прехода от нормални пътни състезания към затворени и подсигурени състезателни отсечки.

1409329214

Неговата кариера стартира през 1962 г. и продължава до 1992г., след като шведът си счупва ръката на рали „Сафари”. Първият шампион в историята на WRC е бил част от големи отбори, както и зад воланът на легендарни автомобили като Lancia Stratos, Toyota Celica и Porsche 911.

Освен че шведът е първият официален победител във WRC, той е известен като най-възрастният постигнал това на  46 години. Той взима титлата през 1979г. с една точка разлика от Хану Микола. За последно Валдергард взе участие на известният фестивал на скоростта в Гудууд зад волана на Toyota Twincam Turbo.

1409342427

Кариера

Първото му старт в рали е през 1962 година. Успява да се класира на пето място. Следват няколко състезания в родината му (Швеция), които дават обнадеждаващи резултати. Големия успех идва през 1968 година, когато взима първото място в Рали „Швеция“. Неговата кола „Порше 911“ издържа тежкият маршрут, което отчасти се дължи на неговите забележителни пилотски качества. Следват редица победи през 1970 год., печели Ралитата – Швеция, Монте Карло и Австрия.

best-Mercedes-Benz-facts-info_0-41971 е сравнително неудачна за него, трети е в Монте Карло, втори в Рали Великобритания, четвърти в Швеция. През 1972 год. е втори в Швеция, шести в Мароко, трети в Австрия. 1974 год. остава втори в Рали „Сафари“ и е четвърти в Рали „Великобритания“. 1975 година печели Рали Швеция, Рали Сан Ремо и е трети в Рали Сафари. 1976 е втори в Монте Карло, печели Рали „Сан Ремо“ и е трети в Рали „Великобритания“. Печели три победи през 1977 – Рали „Сафари“, Рали „Акрополис“ и Рали „Великобритания“. Втори е в Рали „Португалия“, трети в Рали „1000 езера“, и пети в Рали „Сан Ремо“.

1978 година печели отново Рали „Швеция“, втори в Рали „Великобритания“ и четвърти в Рали „Сафари“. Шампионската 1979 година е първи в Рали „Акрополис“, три пъти е втори – Монте Карло, Швеция и Португалия, трети в Рали „1000 езера“ и шести в Рали „Сафари“. Заедно с навигатора Ханс Тросцелиус са обявени за шампиони.

Видео

Източник: Autosport, Wikipedia
Снимки: Autosport, web

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3274 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]