„Птицата Киви може да лети“ или как Хейдън Падън влезе в историята

8407_HaydenPaddon-Mexico-2016_002_592x333

Преди време изгряващата новозеландска звезда Хейдън Падън си избра интересен девиз за предстоящите кампании в Световния рали шампионат – „Кивито може да лети“. Символ на Нова Зеландия, от където идва Хейдън и неговия навигатор Джон Кенард, птицата Киви е едно от най-симпатичните създания в природата, но също така то е сериозно ощетено от нея заради невъзможността да лети. Но киви-то полетя и то как – в едно от най-трудните и предизвикателни ралита от световния шампионат, на една от най-сложните и атрактивни Paddon04ARG16rk016отсечки – легендарната „Ел Кондор“, печелейки първата победа за Нова Зеландия в Световния рали шампионат. Странно нали – киво-то полетя над  величествения „Ел Кондор“ и накара целия моторспорт свят да изживее отново страхотното чувство, когато млад и талантлив пилот записва своята първа победа в състезание от световен шампионат. Така бе и преди дванадесет месеца, когато емоционалната победа на Крис Мийк и Пол Нейгъл трогна милионите фенове.

Хейдън Падън, Джон Кенард и Hyundai NG i20 WRC пренаписаха историята. Падън и Кенард са първия новозеландски екипаж, който печели кръг от Световния рали шампионат, а NG i20 WRC повтори подвига на своя предшественик, който спечели рали още в първия си сезон по трасетата на WRC.

Състезанието, което проведоха Падън и Кенард, бе повече от безупречно – нито една грешка от старта до финала. Изключително темпо, което притисна сериозно лидерите от Volkswagen и ги накара да слязат на земята. Защото Падън се очертава като пилотът, който ще притеснява сериозно Себастиен Ожие в похода му към рекордите на легендарния Льоб.

13055943_1009387065795877_7398526684355099649_o

Въпреки проблемите с двигателя и превключването на скоростите в последния ден, яростната атака на Ожие в изключително тежкия предпоследен етап „Мина Клаверо“, Падън и Кенард направиха изключително каране в пауър стейджа провеждащ се по легендарното трасе „Ел Кондор“. С опустошителната си победа от над 11 секунди над съотборника си Сордо и претендентът за победата Ожие в нея, кивитата показаха, че ще се намесят сериозно в шампионата и ще нарушат спокойствието на арогантния Ожие.

CgqOVB_XEAEZmF7.jpgНа трикратния световен шампион липсва само една победа в ралитата от календара на WRC. И тя е точно в Аржентина. Ожие и Инграсия бяха наясно, че ще им бъде изключително трудно да се борят в пряка битка за победата, заради ролята си на чистачи на трасето в първите два дни от надпреварата. Въпреки това, късмета отново бе на тяхна страна – нелепото отпадане на временния лидер Яри Мати Латвала, заради счупеното окачване в самия край на втория състезателен ден и проблемите на Падън в първите две отсечки от последния, изведоха Ожие и Инграсия само на 2,6 секунди от първото място. Карането на трикратните световни шампиони в последния етап на ралито бе предпазливо и направо странно. Познавайки Ожие и неговия стремеж да печели всичко възможно, подобно поведение е наистина трудно обяснимо.

При всички положения за французите и техния отбор настъпват трудни времена, тъй като Hyundai и тяхната армада настъпва сериозно. А ние като почитатели на световния шампионат няма как да не бъдем доволни – зрелищата до края на сезона са гарантирани.

За неутралните фенове нещата също изглеждат обещаващо – на небосклона на WRC изгря нова звезда в лицето на Хейдън Падън. Звезда, която може сериозно да наруши комфорта на Себастиен Ожие и да върне интригата в този иначе толкова атрактивен шампионат.

И да, киви-то може да лети!

 

 

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3251 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]