Проект Е новата рали крос пушка, която отваря сцената на рали бегачките към електичеството

По-рано през този месец от STARD, специализираната копания за разработка на електрически бечачки собственост на Манфред Щол, показа на бял свят своят нов проект на име „Project E“.

По поръчка на IMG (промоутърa на световния рали крос шампионат) този напълно електрически автомобил ще влезе в употреба през следващият сезон в специална отделна категория, подчертвайки плановете на IMG да направят менажинарият от тях шампионат още през 2021 напълно електрически.

От към възможности автомобила на STARD не изостава много от възможностите на настоящите задвижвани от бензинови двигатели суперкар автомобили, разполагайки с 613 конски сили и задвижване 4х4 благодарение на двата електродвигателя разпределени между всяка ос. Това което прави най-голяма впечатление е 1100-те нютона с които разполага бегачката, което означава че по завойте ще разполага с буртална скорост, като и при ускорение.

Както знаете електрическите двигатели не разполагат с ниски или високи обороти в минута, а те подават максимална константна мощност буквално веднага.

Всичко това на хартия звучи доста примамливо, но най-интересен е аспектът свързан с разходите по поддържането на такъв тип автомобили. Още повече имайки в предвид това че, електрическата система и задвижването имат в пъти по-малко елементи за разликата от нормалните безнинови бегачки, още по-малко биха били ако се използва и CVT скоростна кутия.

„ Грубо смятаме че, разходите покрай този автомобил спрямо настоящите суперкар са с 60 процента по-малки – коментира самият Щол. – Причината е най-вече в това че, нямаш елементи като турбо и съединител, които имат нужда от ревизиране постоянно. Толкова добра обратна връзка получихме относно нашият автомобил че, очакванията ни са за сезон 2020 да има между 12 и 15 автомобила на трасето.“

Факторът разход може да се окаже много ключов и за евентуалното влизане на електрическите автомобили в рали дисциплината, в която поддръжката на топ автомобилите от R5 хомологацията може да стигне до 15 хиляди евро за състезание от национален шампионат. Но въпреки това, няма как в близкото бъдеще да видим такива автомобили по трасетата или грешим?

За сега от ФИА са предвидили през сезон 2022 една доста близка стъпки с използването на хибридни автомобили. До тогава световната федерация ще гледа много изкъсно случващото се през сезон 2020 в един друг шампионат а именно ADAC Opel e-Rally Cup.

Причината, от Опел обявиха че, едномарковият им шампионат ще бъде изцяло с електрически автомобили още догодина заменяйки добри познатата ни Адам купа.

Opel Corsa-e Rally Concept със 136 конски сили и 260Nm

Колкото и да не ни се иска определено в бъдещето ще дойде момента в който ще се питаме : Аве, спомняте ли си когато колите издаваха шум?

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3296 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]