Предстои сериозен ъпдейт на C3 R5 за сезон 2021

От Citroen Racing работят доста активно върху новите подобрения по C3 R5 (Rally2), като французите са използвали целия набор от жокери за развиване на автомобилс си. Така според достигналата до нас информация те ще разполагат с нова еволюция на техния автомобил още от 1-ви януари 2021.

Както знаете C3 R5 направи своя официален състезателен дебют през 2018-та (без да броим участието в рали „Дьо Вар“ през 2017г.), като през годините шевроните правеха редица промени опитвайки се да догонят конкуренцията, която вече имаше сериозен състезателен километраж зад себе си. Типично в техен стил започнаха доста плахо с цялостната концепция на своя автомобил изоставайки една идея зад Fabia R5 и Fiesta R5, които въпреки наличието на Polo GTI R5 и на i20 R5 продължават да господстват по трасетата.

От 2019-та обаче C3 R5 започна да придобива все по-голямо парче от пая, благодарение на представянето на хора, като Алексей Люкянук и Мадс Остберг. Имайки предвид и цената на C3 R5 спрямо тази на конкуренцията, във все повече национални шампионати топ екипажи започнаха да избират C3 R5. Факт, е че в испанския макадамов и асфалтов шампионат победителите за сезон 2019 са с точно този автомобили.

Именно въвличането на Остберг, като заводски пилот на Citroen отключва редица сериозни промени по автомобила, които доста бързо се превърнаха и в реални в резултати. Елементи като новия заден мост и аеродинамика, определено подобриха динамиката на автомобила. Норвежецът доста активно помага и върху новите бъдещи обновления, благодарение на сравнително активното му участие в WRC2.

Какво ново ще има в C3 R5 Rally2?

Французите са решили да гонят две основни цели. Най-ясната е увеличаването на конкурентноспособността за да могат клиентите им да разполагат с по-добри автомобили. А другата е по-добра адаптация към изцяло променената нова концепция на автомобила.

Ключово обновление ще бъде новата геометрия на предното окачване, като очакванията са за значително подобрение в държанието на автомобила най-вече при влизанията в завой и спиранията. Предната броня отново ще претърпи аеродинамични промени за подобряването на държанието на C3 R5 във високоскоростните ралита.

Много важно обновление ще бъде и подновяването на технологията на диференциалът на C3 R5, който от 2018-та не е получавал никакво внимание от страна на инженерите на Citroen. По подобие на новия диференциал, който бе монтиран от началото на сезона на Hyundai i20 R5, инженерите на шефроните ще добавят нови елементи на добре познатия тип Солсбъри диференциал.

В общи линии от Citroen Racing възнамеряват да използват абсолютно всичките си 10 жокера за подобряването на динамиката и издръжливостта на автомобила. По-детайлна информация за всеки един жорек се очаква в най-скоро време.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3001 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]