Представиха колата на Солберг и Кристоферсон за сезон 2017

Двукратният световен рали крос шампион Петер Солберг и отборът PSRX Volkswagen World RX Sweden представиха своят нов автомобил подготвен от Фолксваген Моторспорт в Стокхолм вчера.

Солберг и неговият нов съотборник Йохан Кристоферсон представиха автомобила пред медии, спонсори и екип по обед в ателие в шведската столица. Polo GTI Supercar е базиран на шампионският автомобил на Фолксваген от Световният рали шампионат с доработки за да отговаря на изискванията за World RX шампионата.

„Ние сме много въодушевени от този проект – коментира Солберг. – Свършихме доста работа. Тук на представянето нещата изглеждат спокойни, но в Хановер работата по колата продължава с пълна сила.

„Имал съм много възможности да се занимавам с други дисциплини или с други отбори, но аз съм си твърдоглав. На истина искам винаги да има част от мен в проектите. Доволни сме от агресивният вид на колата, трябва да изплашим конкуренцията“, шеговито приключва изявлението си Солберг.

„Много съм горд да заема едно от топ местата във Фолксваген Груп, като официален пилот – разясни Йохан Кристоферсон, който завърши на втора позиция в шампионата през миналия сезон. – С нетърпение очаквам да бъда съотборник на Петер. За сега работим добре в зимните тестове.“

Фрабрис ван Ертвелде е проджект мениджъра за Фолксваген в World RX, като също така ще бъде и състезателен инженер на Солбер. Съпругата на норвежецът Пернила, за пореден път ще бъде в ролята на съгледвач за мъжът си, но в новият отбор ще поеме и длъжността шеф на отбора.

Съвместната работа с Фолксваген отново среща техническият директор на моторспорт подразделението на немците Франсоа-Ксавиер Демайсон със Солберг. Двамата работиха за последно заедно за отборът на Субару в световният рали шампионат.

„ Работата която свършихме през последните три и половина месеца не е революция – коментира Демайсон, или по-добре познат като FX. – Взехме за база познанията ни от WRC колата за 2014, която адаптирахме към правилата на рали кросът.

„Скоростната кутия и охлаждането са много специфични в рали крос дисциплината, като заедно с това ние използваме двигателят разработен за GRC шампионата.“

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3252 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]