Победа за Пламен Стайков и Рафи Кадир на рали България

10489790_706832716020606_8369913381193894631_n.jpg
Снимка: Виктор Жеков

Екипажът на „Евроком Рали Тим” ,  Пламен Стайков/ Рафи Кадир (Mitsubishi Lancer Evo IX) показаха едно уникално темпо и безапелационно  взеха победата за националният шампионат въпреки грешният избор на гуми при второто минаване на СЕ Радуил. Двамата победиха с преднина от 47,6 секунди от вторият завършил екипаж, Крум Дончев/Петър Йорданов (Ford Fiesta R5).

Пламен Стайков: Mного съм радостен, че спечелихме рали „България” за нашия шампионат. Това беше целта ни от самото началото и съм доволен, че я постигнахме. Имах късмет, тъй като бях с правилните гуми за първата много дълга отсечка и затова точно там, рискувах максимално. Но взех максимума от отсечката, бях на границата на възможностите на колата. Това е най-бързото, което може да се направи като време на тази отсечка. Или поне за моите възможности. На второто минаване на „Радуил” бях като на лед, защото стартирахме с гуми за сухо, а заваля много силно. Там се забавихме много, но все пак успяхме да запазим първото място.”

IMGP4964Вторите за националния и водачи в ЕРТ шампионати Крум Дончев/Петър Йорданов, също задаваха едно завидно темпо. Екипажът на „Глобул РТ” се оплакаха от задължителните гуми за ЕРТ, които според думите на Крум Дончев са „опасни”.

„За нас първият ден премина много добре, съжаляваме единствено за отпадането на Игнат Исаев, който се движеше трети за нашия шампионат. Отсечките бяха много бързи, срещнахме една голяма трудност в седмия етап, второто минаване на „Радуил” – там заваля много силно и ни изненада. Но всички бяхме с еднакви гуми и за наше щастие оцеляхме в този етап. За мен тези гуми, които са задължителни за Европейския рали трофей са опасни. Надяваме, че утре ще продължим в същия стил. Авансът ни не е голям – 15 секунди, но все пак е аванс.”

Бившите вече лидери в шампионатът Игнат Исаев/Милен Илиев (Mitsubishi Lancer Evo IX), за съжаление отпадаха поради повреда в диференциал на СЕ 4 Траянови врата 2 (11,61км).

IMG_0828Трети на 05:46,5 минути от Стайков/Кадир завършиха сливенските асове Георги Василев/ Стефан Добрев. Екипажът на „Дианел Рейсинг” стартира състезанието с повреда в двигателят, която обезкуражи техният екип за едно добро представяне в състезанието. Но Василев и Добрев се бориха до краен предел с  изключително силна конкуренция и повреден автомобил. Те, както и техните съотборници Стефан Желязков/Иван Турлаков, успяха да завоюват и отборната победа за „Дианел Рейсинг” на рали „България” 2014.

„Още от самото начало се появи неочакван проблем – слаба компресия на двигателя, което се оказа резултат от повредата в турбото, която ни сполетя на рали „Твърдица”. Доволни сме от това, което направихме – трето място за нашия шампионат въпреки проблемите.”

Стефан Добрев: „ Добро състезание за нас, но с много уморителни и дълги отсечки. На второто минаване на „Радуил” успяхме с гумите, но бяха изключително стари и буквално си бяха, като за сухо. ”

Тазгодишното издание на рали „България” отново донесе лош вкус в устата за украйнският екипаж Александър Салюк/Евген Червоненко (Ford Fiesta R5). Двамата изпитаха проблеми със спирачките при първото минаване на СЕ Шиндар (34,80км), след това техният автомобил угасна на излизане от сервизната зона.  При което Салюк получи контузия в кракът след бутането на автомобилът за изхода от сервизната зоната в Самоков.

Йевхен Червоненко (навигатор на Олександър Салюк): „ Карахме първия етап без спирачки, оказа се, че сме направили лош баланс на спирачките и цялата отсечка я минахме на практика без спирачки. После колата ни започна да гасне и се налага да я бутаме на излизане от сервизната зона – Саша се контузи и сега едва върви, затова не е на пресконференцията. Моля да ни извините за това. След финала на последната отсечка днес разбрах, че може да ни накажат за това, че не спазили пътната книга в етапа. Според нас има грешка в пътната книга и не е означено добре мястото, заради което имаме проблем – трябва да се заобиколи, а ние минахме направо. Не знам дали ще ни накажат, но ако ни накажат, утре няма да стартираме. Ако обаче продължим, смятам, че утре отново ще спечелим рали „България”. За нас 15 секунди не са голяма разлика и утре можем да я избием. Уверен съм.”

От организаторите заявиха че, украинският екипаж няма да бъде наказан въпреки неволната грешка, която направиха.

RC3

Първи в националният шампионат при RC3 завърши екипажът на „Октан РТ” Антон Титов/ Венцислав Мирчев (Citroen DS3 R3T). Двамата победиха с преднина от над минута пред  Мирослав Ангелов/Петър Илиев (Reault Clio R3), които въпреки ударът на СЕ Шиндар 2 (34,8km) успяха да завършат на 2-ра позиция в националният шампионат. Трети на  около  1 минута  и 09, завършиха Гиргор Григоров/ Йордан Батаклиев. Екипажът на „Бойла АМ” , направи своят дебют с автомобил от RC 3, Fiat Punto S1600. За тях това състезание не бе лесно, след като по време на шейкдаунът излетяха от пътя и бе нужен ремонт на наетият автомобил от турският отбор на Pegasus Racing.

RC4

В този клас победители са екипажът на „Бултранс РТ” , Христо Атанасов/Марин Иванов (Renault Clio. За тях не бе никак лесно да вземат тази победа, понеже проблемите за екипажът започнаха още преди стартът на състезанието, след като не им дойде на време поръчаната скоростна кутия от Франция.След тях на 1 мин.  и 18 сек. Завърши екипажът на Емил Денев/Иво Даскалов (Renault Clio RS). Третото място също бе спечелено с автомобил Renault Clio, в лицето на екипажът от „Prospeed” Йордан Бозич/ Гали Гетов.

RC5

Тук победител бе атрактивният екипаж от Сливен, Стоян Мечков/Христо Калчев (Citroen Saxo) с преднина от 23 секунди пред друг Сливенски екипаж също със Citroen Saxo Стефан Желязков/Иван Турлаков.  Трети в този клас завърши екипажът на Владимир Сиврийски/ Васил Николов (Dacia Logan).

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3277 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]