Пламен Стайков в трескава подготовка за сезон 2022

Снимка: И.Телкеджиев

Двукратният шампион на България даде интервю за БЛИЦ (линк към статията), в което обяви плановете си за сезон 2022 и също така върху какво са работили той и екипът му за подобряването на поведението на техния автомобил:

„След закупуването на автомобила се сблъскахме с много въпроси относно настройките, защото досега нямаме никакъв опит с автомобил от типа R5.

Ще издам пълна информация какви промени сме направили след първото ни състезание – Рали Сърбия 2021 г. Променихме изцяло работата на предния и задния диференциал, сменихме всички скоростни предавки от първа до пета, също така понесохме голям шок с окачването на автомобила, което се оказа неработещо и със съдействието на Иван Иванов проблемите бяха диагностицирани и разрешени от най-добрия в областта на амортисьорите за Шкода R5 – Роман Креста от Чехия.

Подменихме агрегати с най-високо качество произведени от световния лидер на автомобилни компоненти – Denso. Последната промяна, която ще направим е да използваме за сезон 2022 от топ маповете на Шкода моторспорт, за да можем да извлечем максималната мощност на автомобила, която досега не сме използвали.“

Какви са обаче плановете на Стайков за сезон 2022?

„За мен и моят екип от най-голямо значение и удоволствие ще бъде да вземаме участие и да радваме родната публика, но предвид създалата се ситуация това не зависи от нас и сме в очакване на спортния календар от легитимна спортна власт. Не мога да скрия горчивината, която почувствах, когато научих, че са отнети правата на любимото ми състезание – Рали Сливен.

Надявам се управлението на моторспорта да се вземе в ръце и въпреки трудната ситуация, в която сме попаднали, да се стигне до адекватни мерки за по-добри условия спрямо състезателите в България. Нека не забравяме, че сме българи, да не забравяме каква крaсива природа притежаваме, какви уникални пътни условия имаме за провеждане на рали състезания във всяко едно кътче на нашата страна.

В случай, че няма адекватни действия от легитимната спортна власт и спортният календар няма да се реализира, аз и моят екип ще вземем няколко участия извън България, като ще издам едно от тях – Рали Барум в Чехия.“

В интервюто си за БЛИЦ Стайков подчетава и важността на екипът си в това ново начинание за тях.

„Относно моя екип мога да подчертая, че съм изключително щастлив, защото работя от дълги години с едни и същи хора. Това ме радва, защото сме по-сплотени и радостта от победите, които завоюваме заедно е по-сладка и ценна.

На първо място и най-значително в екипната роля има моят баща Вълко Стайков, който е бивш автомобилен състезател и благидарение на неговите насоки още от най-ранна детска възраст проходих в моторспорта.

Рафи Кадир – тук също ще разкрия няколко тайни за него. Той е моят най-голям жокер, който освен, че ми е навигатор е и отличен механик и добър приятел, също така от скоро имам привилегията и подкрепата и на неговия син – Доки Кадир, който уверено върви по професионалните стъпки на татко си.

Георги Димитров – Клечо – това, което ни свързва още от началото на приятелството ни е след първите ми победи в родния му край Сливен. Той от мой фен впоследствие се превърна в мой най-добър и всеотдаен приятел, неизменна част е от екипа на „Стайков Рейсинг“. И като заговорихме за меката на рали спорта, а именно град Сливен, тук е моментът да отбележа и следващият в екипа ни, който за моя радост е с огромен опит и познания като механик в рали спорта – Веселин Ташев. Надявам се през 2022 г. да успея да запазя този екип, с който да пожънем следващите си успехи и да ги отпразнуваме заедно.“

Въпреки подготовката си за новия сезон Стайков и екипът му продължават да разчитат само и единствено на един спонсор.

Не искам да крия факта, че ми беше изключително трудно дори да закупя автомобила, а и подготовотката и предстоящите събития изискват финансов ресурс, с който на този етап не мога да се справя, защото по-голямата част от рекламната площ на автомобила е свободна. Искам да изкажа огромна благодарност към единствения за момента рекламодател, имаме дългогодишно партньорство със световния лидер в производството на автомобилни компоненти – Denso, и в частност към лицето на тази компания Христо Карауланов.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3039 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]