Пилоти и отбори с желание за промяна на формата на рали Швеция

Пилотите и отборите в WRC искат да бъде променен начина, по който националните надпревари се обединяват с WRC, след като Себастиен Ожие и М-Спорт трябваше да умишлено да получат наказание на рали „Швеция“.

Състезанието за исторически автомобили следваше основната надпревара по етапите и според отбори и пилоти е причинявало значителни проблеми при вторите минавания в петък и събота. Основната причина идва от това, че историческите бегачки използват значително по-тесни гуми и по-голямата част от тях са със задно задвижване. Така се сформират дълбоки коловози в леда при второто преминаване по етапите.

След като Ожие стартира пръв по трасето, французина се сблъсква с тази проблематична ситуация, която според журналиста Дейвид Еванс, го изпраща на далечната 12-та позиция в края на петъчния ден.

„Коловозите са с 20 сантиметра по-тесни от колата ми – коментира Ожие пред английския журналист. – Усещането е ужасно, във всеки завой не мога да разтоваря колата и удрям почти всяка пряспа. Просто вкарвам предните си гуми в коловоза, както правят всички, но задницата е с около 10-15 сантиметра луфт.

„Кола след кола, виждате времената как се подобряват с всяка изминала по етапа кола. Това е подигравка.“

В опит да спечели нещо от уикенда си в „Швеция“, Ожие забави умишлено старта си в пауър етапа с няколко минути закъснение за да стартира в оптималната според него стартова позиция. В крайна сметка той записа второ най-добро време взимайки бонус точки. Така французина получи наказание от 4 минути и 10 секунди.

По-късно от М-Спорт бавят максимално времето за преминаване през последната часова контрола на Елфин Еванс за да може уелсецът да получи достатъчно голямо времево наказание за да позволи на Ожие да го задмине в генералното класиране взимайки още една допълнителна точка.

Ожие подчертава, че не вини за случилото се екипажите от историческото състезание.

„Те са тук за да се насладят на ралито, но е толкова трудно с тези условия при вторите минавания. Може би ситуацията би била друга, ако имахме право на избор на гуми за това състезание. Разполагаме със само един тип гуми, това е единственото мероприятие в календара в което нямаме право на избор.

„ Дори пилотите в JWRC имат по-голям избор от нас. Те разполагат с два типа гуми с шипове (7 или 8 милиметрови шипове). Това можеше да ни помогне.“

Според шефа на Тойота – Томи Макинен, чиито пилоти имаха проблеми със стартовия ред в петък, също е на мнение, че трябва да бъдат направени промени във формата на провеждане.

„Това трябва да се промени – разясни Макинен. – Не може да имаме тези доста по-тесни коли по това трасе. Защо не преминават историческите коли, след като WRC-тата вече са преминали през двете си минавания през етапите?“

Танак коментира по умерено ситуацията заявявайки че:  „колите в националния шампионат правят условията по-трудни за нас, но това е част от ралито също.“

Според Латвала, който също взима участия с исторически автомобили, проблема ще се реши ако се разреши на тези участници да използват гуми със същите размери, като тези на WRC.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3296 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]