Пилоти апелират за адекватни мерки и самосезиране от страна на организатори и управляващ орган след инцидента в Благоевград

Два дни след смъртоносният инцидент с Георги Георгиев пилоти апелират „за адекватни мерки и самосезиране от страна на организатори и управляващ орган“ след инцидента в Благоевград. Авторът на този цитат е добре познатият на всички български фенове пилот Косю Йорданов.

По-рано вчера Йорданов, председателя на БФАС Румен Дунев и Тодор Василев бяха на гости на предаването „Здравей, България“ по телевизия „Нова“. Те е влязоха в спор с представител на клубът организатор на надпреварата Александър Мановски.

Според Мановски на клиповете се е видяло, че няма никаква реакция на състезателя веднага след финала.

Представител на клубът организатор на надпреварата Александър Мановски

„Не можем да кажем с точност какво е причинило катасрофата защото в момента предстои автотехническа експертиза – коментира Мановски пред Антон Чавдаров. – Ще се направи аутопсия за да се разбере дали на пилота не му е станало нещо веднага след финала защото от клиповете, които видяхме няма реакция от негова страна веднага след финала. Колегата, който загина е участвал в други състезания, не е участвал на това трасе.“

Твърдението на г-н Мановски, че Георги Георгиев участва за пръв път в планинско „Благоевград“ е изключително невярно. През 2017 Георги Георгиев е взел участие в състезанието за отборът на АСК „Скорпион“, завършвайки на десето място в генералното класиране и на трето в HС1.

Въпреки това според част от състезателите обаче финалът не е бил обезопасен достатъчно добре, и няколко метра преди бетонната стена има повече от явна неравност, която от няколко години те апелират организатора да вземе мерки по коригирането и.

„Не мога да кажа кой е виновен, има си следствени органи – коментира в студиото на „Здравей България“ Косю Йорданов. – Аз като състезател лично в брифинга на центъра предупредих, че е възможно да има такъв инцидент. В зоната на спиране има неравност, която предпоставя колата към пързаляне. Спирането е много специфично. Който и да е няма вариант да реагира с корекция толкова бързо.

„Тази неравност е причината за този инцидент. Другият фактор в инцидента е тази сграда, която до миналата година я нямаше. Тя е нова и не виждам какво пречеше, тя да бъде обезопасена с гуми.“

Според г-н Александър Мановски обаче, такава неравност няма. Но от кадрите на телевизия „Нова“ се вижда изключително ясно самата неравност се намира буквално на 2 метра от г-н Мановски по време на интервюто с него.

Според Мановски обаче тези упреци към организаторите са опит за война между отделните федерации.

„Това не е място в което се развива висока скорост. Не знам от колко време е тази стена там. Някой е решил да си мери коя е по-добрата федерация, но не трябва да се използва този неприятен случай с колегата, който е загинал, за такива цели. „, допълва Мановски.

Председателя на БФАС Румен Дунев опровергава твърденията на Мановски относно скоростта която се развива на точно това място.

„Скоростта на някои автомобили там минава 200 км/ч. Това е един от най-бързите автомобили в състезанието. Второ тук не става въпрос за това коя федерация е по по най, а има една световна федерация (ФИА), която залага едни стандарти и ние сме длъжни да ги изпълняваме, разяснява Дунев.

Няколко часа след това интервю излезе и официално съобщение от страна на АФБ, които са федерацията лицензирана от министерството на спорта за организиране на автомобилни състезания. В него се гласи, че е назначена специални комисия, която ще разследва дали са спазени всички изисквания със сигурността.

Малко след участието си в „Здравей България“ Косю Йорданов написа следният статус във Фейсбук:

Гневен съм!Отвратен съм! Не мога и няма как да се съглася с всичко, което предстои! Кой говори за Федерации!? Кой говори…

Публикувахте от Kosyou Iordanov в Неделя, 25 април 2021 г.

Пълните интервюта, както и дискусията можете да изгледате от следното видео:

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3122 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]