Пет нашенски екипажа с топ класиране в рали Ковасна в Румъния

Снимки: APIX Драгомир Петров

Пет нашенски екипажа взеха участие през изминалия уикенд в румънското снежно рали „Ковасна“.

Снежното рали от няколко години насам привлича български екипажи, като през тази година отново го направи. Огнян Герджиков/Николай Китанов, Никола Мишев/ Янаки Янакиев, Георги Гераджиев/ Георги Гаджев, Светозар Колев/Стефан Кондев и Георги Янков/ Цветан Балджиев прекосиха северната ни граница взимайки участие в 92.5 километровата надпревара.

За съжаление на всички, един от осемте специални етапа бе отменен, но това не попречи на пилоти и фенове да окупират трасетата прекарвайки си добре.

Победители в състезанието са Симоне Темпестини/ Серджиу Иту зад волана на Subaru Imprezа WRX с аванс от едва 2.3 секунди пред италианците Джакомо Костенаро/Елиа Омето Пиетро със Skoda Fabia R5.

Румънците изградиха интересна стратегия правейки възможно най-сериозната атака в първата същинска отсечка, акумулирайки аванс от 13.9 секунди пред преследвачите си. Така до края на ралито те просто трябваше да се опитват да държат времена в челото без нуждата от това да печелят етапи, докато Костенаро и Омето Пиетро записваха етапни победи в почти всички отсечки. Заедно с това отмяната на SS6 Korpas 2 изигра ключова роля в битката за генералното класиране.

Трети завърши още един екипаж зад волана на Fabia R5 този на Алберто Батистоли/Фабриция Понс. Добре познатите у нас Дан Гиртофан/Тудор Марза са четвърти с изоставане от над две минути зад лидерите.

Най-добре предсавители се нашенци са Георги Янков/ Цветан Балджиев (Mitsubishi Lancer Evo IX), които завършиха състезанието на девето място в генералното класиране и на трето в клас 11.

Най-опитнияти на сняг от петте български екипажа, този на Георги Гераджиев и Георги Гаджев, завърши на десета позиция в генералното класиране, първа в клас 7 и при автомобилите с един двигателен мост. Пловдивското дуо отново разчиташе на старата си бегачка Fiesta ST MK5.

Светозар Колев/Стефан Кондев (Renault Clio) си спретнаха една интересна битка с две бъгита (SSV), като в крайна сметка не успяха да запазят позицията си в генералното класиране и след послендият етап, те завършиха на 17-та позиция в генералното класиране и на четвърта в клас 7.

Огнян Герджиков/Николай Китанов завършиха на 19-та позиция със своето Renault Clio RS и на втора в клас 5. Зад тях на 19-та позиция завърши дуото на Никола Мишев и Янаки Янакиев, които бяха зад волана на Peugeot 208 R2, те също така затварят и челната петица в клас 7.

Определено направи впечатление и голямото присъствие на български фенове, като наместа по етапите атмосферата се е доближавала доста до тази на състезани от ранга на рали „Швеция“. Крайното класиране можете да видите от тук.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3274 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]