Петър Ценков на старта на Silk Way Rally 2017

Автори: Катя Вълчева, Ралирейд.бг

Най-опитният български рали-рейд състезател Петър Ценков, отново застава на старта на международния оф-роуд маратон Silk Way Rally – „Пътят на коприната“. Надпреварата, в която участие ще вземат някои от най-големите имена в световния спорт, ще се проведе от 7 до 22 юли на териториите на Русия, Казахстан и Китай.

Това ще е четвъртото участие на българския пилот в Silk Way Rally, като в актива си Петър има записано и влизане в топ 10 през 2013 година. Тази година Петър Ценков отново залага на автомобила си Opel Antara RR, но ще разчита на нов навигатор – Пламен Николов. Причината за промяната в екипа са многобройни бизнес ангажименти на титуляра Иван Маринов, с когото Пепи участваше в предходните издания на „Пътя на коприната“, както и в рали „Дакар“ през 2014 година.

Пламен Николов също е опитен навигатор, като освен многобройните участия в български и международни надпревари има в актива си и две участия в рали „Дакар“, като копилот на Орлин Алексиев. Ценков и Николов вече успяха да се стиковат, като записаха и съвместна победа в Първия кръг на Националния крос-кънтри шампионат във Варна през май. Има идея двамата да участват като екип и в тазгодишното издание на Balkan Offroad Rally, но не с автомобил, а със SSV-бъги.

За успешно преодоляване на тежкото трасе в Азия, екипажът разичта на силен асистентски екип, в който освен досегашните механици Теодор Николов и Радослав Кръстев, влизат също Илиян Георгиев и Калин Митов. „Новаците“ Илиян и Калин имат солиден опит, като бяха част от асистентския екип на Алексиев и Николов при участията им в рали „Дакар“ а също така са били и сервизен екип на отбори, състезаващи се в Световния крос-кънтри шампионат на FIA.

Ценков и Николов ще се изправят пред маршрут с дължина от близо 10 000 км, почти половината от които – състезателни отсечки. Silk Way Rally 2017 ще стартира от Червения площад в Москва, а 14-те състезателни етапа ще преведат участниците с автомобили и камиони през Русия (3 етапа), Казахстан (4 етапа) и Китай (7 етапа), където прекосявайки пустинята Гоби, състезанието ще финишира в Сиам, като преди това, на 16 юли, в Урумчи ще е почивния ден.

В класа на автомобилите са записани над 40 екипажа, като сред тях ще видим „дрийм тийм“ триото на Peugeot – Стефан Петерханзел, Себастиан Льоб и миналогодишния победител Сирил Депре, опитните пилоти на Mini Язид Ал Раджи, Владимир Василиев и Брус Мензийс, някоито ветерантие в пустинните надпревари и куп надъхани китайски пилоти.

Не по-малко сериозна ще е конкуренцията и при камионите, където отново ще видим дуел между армадите на Камаз и Iveco, водени от миналогидишния шампион Айрат Мардеев и съответно холандеца Херард Де Рой. В битката за титлата ще се включат също Алеш Лопрайс с Tatra, Мартин Ван Ден Бринк и неговото Renault Sherpa, както и отборът на беларуската компания МаЗ.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3245 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]