Петер Солберг с титлата в световният шампионат по раликрос

458746_881878815157947_1043243362493551218_o

Норвежецът Петер Солберг влезе в книгата с рекордите, след като се превърна в първият световен шампион на ФИА в две различни дисциплини. Той успя да завоюва достатъчно точки преднина в италианският кръг от WRX шампионатът и безапелационно се превърна в световен шампион в раликросът. Въпреки това победител в италианският кръг бе Тими Хансен (Team Peugeot-Hansen).

„Корабът все още не е потънал, това е една сбъдната мечта,” извиква Солберг пред хилядната италианска публика на набиращият огромна популярност световен шампионат по раликрос. „ Когато спрях да участвам в ралитата не знаех какво да правя, но след като IMG се захвана с рали кросът и го изстреляха на едно огромно ниво мисля, че направих правилният избор. Счупих моето задно дясно окачване на финалът и моят съгледвач изкрещя по радиото, че трябва да се успокоя и да се кача на подиумът само за да спечеля шампионатът. Искаше ми се моето семейство да беше с мен тук- жена ми Пернила и синът ми Оливър са в къщи, понеже Оливър спечели норвежкият шампионат по кроскарт, вчера. Искам да им благодаря и на целият ни отбор, които работи доста усилено за да достигнем този успех. Те наистина свършиха невероятна работа и работиха денонощно множество пъти през сезона.”

imagesource.php

Безапелационно най-бърз на пистата в Брешиа бе 21 годишният Тими Хансен, който зад воланът на своето Peugeot 208 бе недостижим през целият уикенд.

„Това бе един брилянтен уикенд и се чувствам още по-добре заради големите усилия, които положих за да спечеля това състезание. По време на финалът натисках доста здраво и след няколко обиколки забелязах множество отломки от другите участници така разбрах, че след мен се случва голяма борба. Двамата Петер и Ричард ме притесняваха през цялото време, но за радост успях да устискам и спечелих състезанието за моят отбор.

На втората позиция и пред Петер Солберг на стълбичката се качи шведският шампион за туристически автомобили Ричард Горансон, който направи впечатляващ дебют при големите зад воланът на Ford Olsbergs MSE. Горансон взимаше активно участие през годината в класът на суперлеките, но този път трябваше да се изправи срещу 40 от най-добрите рали крос пилоти на света. „Нямам думи, просто бе един уникален уикенд. Това бе моето първо участие в класът на супер колите и се чувствам супер затова, че успях да се справя на полуфиналите. Успях да се опазя от проблеми и за моя радост завърших втори.

10658634_881836065162222_6061740591606631084_o

Италианският бивш пилот от WRC, Джиджи Гали завърши на 4-та позиция в първият полуфинал и не успях да се класира за финалната надпревара.

Можете да изгледате втората част от неделният ден на италианският кръг от световният раликрос шампионат.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3274 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]