Петер Солберг и Фолксваген през сезон 2017 в World RX

press%2f2016_06_swe_solberg_%28203%29

Днес излезе информация че, Петер Солберг най-накрая успя да се сдобие със заводска подкрепа в Световния рали крос шампионат.

Тази подкрепа идва в лицето на не кой да е а самите Фолксваген. Не става ясно дали немския производител ще финансира програмата напълно, но е сигурно че ще предоставят своите ресурси.

Според редица източници главния инженер по проекта на Фолксваген в световния рали шампионат Франсоа Ксавиер Демайсон (FX) ще бъде част от проекта. Този източник заяви също, че от Фолксваген са решили да доработят вече съществуващото Polo R WRC 2017 превръщайки го в шампионско рали крос оръжие, което донякъде потвърждава официалната информация че, колите ще излязат от заводът в Хановер (Германия).

Съотборник на Солберг в този проект ще бъде вече добре познатия Йохан Кристоферсон, бивш пилот на Marklund Motorsport и основен двигател за създаването на този подкрепен от Фолксваген шведски отбор.

„Много съм горд да бъда част от този вълнуващ проект с Петер и Фолксваген Швеция, това е сбъдната мечта във всяко едно отношение. Заедно ще направим всичко което е по силите ни за да успеем. Смятам да грабна тази възможност с широко отворен ръце“, въодушевено говори Кристоферсон.

От няколко години насам Петер Солберг се опитваше да привлече редица производители на автомобили (Ситроен,Мерцедес, Хюндай, Тойота и тн.), но безуспешно.

c4dd5c26-d903-401f-a9df-4abcc87fdf54

„Това е сбъдната мечта- коментира норвежецът. – С подкрепата на Фолксваген Швеция и топ пилотът Йохан Кристоферсон за съотборник, всичко е възможно. От ще от самото начало ние сме се целили в златото и за новия сезон това отново ще бъде моя приоритет. Искам да спечеля титлата за моя PSRX отбор и за Фолксваген Швеция.

„Моят отбор работи доста здраво през последните години за да се намира в добра позиция за сключването на това споразумение. Това е като сбъдната мечта за мен. Вече разполагаме с огромен потенциал, но също така ни предстои страшно много работа. Всичко на света е възможно и постижимо!“

След решението на Фолксваген да участват в World RX шампионата излиза въпросът, дали от Ауди ще продължават да подкрепят Матиас Екстрьом и през този сезон. За сега няма информация от страна на немския производител относно продължаването на програмата на техния пилот от DTM.

Ето какво коментира и директорът на Фолксваген Моторспорт, Свен Смийтс: “ Ние с нетърпение очакваме да започнем работа по участието на Петер, Йохан и Фолксваген Швеция в Световния рали крос шампионат на ФИА. Отборът на Петер и Фолксваген Швеция ще се заемат по операциите на целия проект. Тази силна кооперация допринася за всичко нужно за да успеят в това начинание.“

Шампионата стартира в Барселона на 1-ви април, като през тази година ще посети и африканския континент в средата на ноември.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3315 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]