Петерханзел с трета етапна победа връщайки си втората позиция в Дакар

Пежо-то на Стефан Петерханзел записа най-добро време в десетият етап от рали „Дакар“ 2018, прескачайки Насер Ал-Атия за битката за второто място в генералното класиране.

Петерханзел записа своята трета етапна победа и седма за Пежо. Сега за французина предстой истинска борба през оставащите четири дни за да се опита да навакса изоставане от 51 минути за да се бори с Карлос Сайнц за победата в Дакар 2018.

„Направихме всичко възможно – коментира Петерханзел. – ние определено бяхме се настроили за атака вместо да менажираме темпо ! Карах колкото можех по-бързо, знаейки, че ние откриваме етапа. Отсечката бе трудна с много камъни и преминавания през реки и тревисти местности, които включиха системата за предупреждение за повреда в амортисьорите.“

Вчерашният етап между Салта и Белен стартира последната част от Дакар преминаваща през Аржентина. Петерханзел и Ал-Атия преминаха през първата контрола с идентични времена, но до края на първата част преди неутрализиращата зона „г-н дакар“ започна да изгражда страхотно темпо поемайки лидерството до самият край на втората част от етапа.

Карлос Сайнц, който бе наказан с 10 минути поради непристойно поведение относно случая с Кийс Кулен, не успяваше да държи темпото на съотборникът си в първата част от състезателната отсечка, но след неутрализацията той успя да намали изоставането си до минимум.

„Беше бърз и труден ден с трудна навигация – разясни Сайнц. – Първата част от етапа решихме да я караме полека и във втората да увеличим темпото. Всичко за сега е добре, но все още ни предстои един от най-тежките дни в ралито, който е утре.“

Ал-Атия от своя страна направи добър старт, но до края на деня той изостана с половин час спрямо етапният победител. В генералното класиране катарецът е на един час и тринадесет минути спрямо Сайнц намирайки се на трета позиция.

На десет минути спрямо Ал-Атия се намира Бернхард тен Бринке, следван от Жиниел де Вилиерс, Якоб Пригонски и шейх Кхалид Ал Касими затваряйки челната седмица.

 

 

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3295 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]