Пежо с изцяло заводски отбор в World RX

Френския производител на автомобили ще вземе участие през този сезон в World RX с напълно менажирана от тях програма, като дори самите те създадоха чисто нов автомобил отново базиран на модела 208.

След като приключиха със своята епопея в Дакар с три поредни победи още от самото начало на програмата им, френският производител е решил да насочи усилията си към световния рали крос шампионат, като от сега нататък ще носят името Team Peugeot Total. Както знаете през периода 2014-2017 французите финансираха частично частната програма на семейство Хансен, които водеха отбора.

В новия проект на Пежо семейство Хансен отново има ключова роля, като Тими и Кевин Хансен отново ще бъдат съотборници на Себастиен Льоб през сезон 2018.  Кенет Хансен, бившия собственик на Пежо-Хансен, ще запази позицията си на мениджър в новия отбор на френския производител.

Техния автомобил е претърпял сериозна промяна, като според инженерите са се фокусирали изцяло върху намаляването на теглото на колата превръщайки я в още по-лесна за пилотиране.

„Това маркира старта на един вълнуващ за нас сезон, след като световния рали крос шампионат ще бъде най-важната ни спорта програма – коментира Бруно Фамини, спортен директор на Пежо Спорт. – За нас това ще бъде една нова състезателна среда, с много нови съперници. За щастие ние имаме частичен опит в този спорт благодарение на Пежо-Хансен, но въпреки това ние тепърва трябва да обучаваме нашите кадри докато конкуренцията е в пъти по-опитна от нас.

„Въпреки голямото предизвикателство нашата цел е да вземем няколко победи през този сезон. Ние решихме да вземем участие в този формат, понеже вярваме в бъдещето на този спорт чиито състезания са кратки, но изключително интензивни и вълнуващи за публиката, която е доста по-млада за разлика от други категории. Също така вярваме в електрическото бъдеше на шампионата.

Основното лице на отбора разбира се е Себастиен Льоб, който определено има голямо желание да се бори за победи.

„Моите очаквания за този сезон са високи – коментира деветкратния световен рали шампион – Въвличането на Пежо, като заводски отбор, е точно това от което имам нужда, за да вдигнем нещата на едно още по-високо ниво за да получи възможността да се борим за титлата.

„В миналото ние бяхме близо до лидерите, но не ни достигаше много малко за да сме конкурентни. Сега с официалното въвличане на Пежо ще разполагаме с оставащата част за да сме сред топ конкурентите. За съжаление няма да разполагаме с всичките новости по колите още от самото начало на сезона, което ще затрудни нашата задача, но никога не се знае, колко бързо може да се развият нещата.

„От пилотска гледна точка, рали кроса ти дава възможно най-интезивния опит, който може да получиш в своята кариера на пилот. Състезанията са много кратки, но усещането и тръпката са уникални. Колите са много по-сериозни от тези в WRC, със своите 600 конски сили. Много е забавно да се състезаваш с тях и с нетърпение очаквам да започнем сезона.“

Със своите пет победи в World RX и бивш вицешампион, Тими Хансен също ще стартира в сезон 2018 с доста по-големи надежди от преди.

„Никога не съм участвал в толкова сериозен отбор до сега – коментира младока. – За мен е чест да бъда избран да представлявам Пежо в толкова важен за тях период. Очакваме колата да е по-добра от всякога с новите подобрения създадени от инженерите на Пежо Спорт, които определено ще увеличат възможностите ни да се справим още по-добре. Въпреки това не трябва да забравяме, че имаме много сериозна конкуренция и трябва да мислим трезво.

„Моята цел е да се справя възможно най-добре, за да можем да изградим един стабилен прогрес.“

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3274 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]