Пежо: Премахването на картите в Дакар е неспортсменско

Директорa на Пежо Спорт, Бруно Фамини заяви, че новото правило в Дакар, което забранява използването на каквито и е да е било карти, за „неспортсменско“ и ще попречи на екипажите фаворити.

До скоро на екипажите им бе забранено да използва само сателитни снимки, но им бе позволено да използват каквито и да е било карти на хартия, на електронно устройство или какъвто и да е друг метод.

Сега обаче те ще разчитат само на пътната книга и дадената им от организаторите GPS система.

„Елитните пилоти“ според списъка на ASO (промоутърът на рали „Дакар“), вече нямат право да разполагат с каквото и да е било мобилно устройство или таблет освен сателитният телефон за спешни случаи.

„ Не приемам тази промяна в правилникът лично – коментира Бруно Фамин. – Смятам обаче, че е напълно неспортсменско. За съжаление те (ASO),  искат да се случват всякакви неща. Те не искат да имат един лидер през първият ден, а по-скоро шансовете да се изгуби някой ще се увеличат драстично.

„За мен това не е спорт. В която и да е категория, този който печели ще бъде най-много наказан. Има много подобни случай. Темата с картите не я разбирам. Това превръща Дакар в лотария.

„Мисля, че те точно това искат. Неочаквани резултати. Това за мен е единственото обяснение на тези промени.“

Заместник директорът на надпреварата Марк Кома настоява, че тези промени не са целенасочени към отборът на Пежо, а по-скоро са да попречат на високите технологии да премахнат напълно навигационният елемент от надпреварата.

„От скоро професионалните отбори се сдобиха с детайлни карти, която им помага в навигирането – разяснява бившият пилот Марк Кома. – От както съм част от организацията моята битка винаги е била в точно тази насока. Навигирането е било и трябва да бъде част от играта.“

Кома опроверга опасеният, че частните отбори ще имат предимство поради възможността да разполагат със смартфони.

„Не мисля, че това ще помогне на частен екип да излезе начело. Даже никак. До колкото знам частните отбори не си правят въобще труда да разполагат с детайлни карти.“

Въпреки протеста на Пежо, представители на Мини и Тойота подкрепиха новите правила.

Навигаторът на Нани Рома, Алекс Харо заяви пред английското издание Аутоспорт, че Пежо разполагат със специална система, която им помага да се завърнат към маршрута ако се изгубят. Според Харо, благодарение на новото правило всичко ще бъдат наравно.

Според мениджъра на отбора на Тойота Глин Хал „ промените са по-честни за всички и ще помогнат на аматьорите да се доближат до заводските отбори. А за топ отборите това означава вдигане на летвата.“

„Разбирам, че от Пежо не са доволни – разяснява Хал. – „Те прекарват много време върху разучаване и изчистване на информацията до максимална детайлност, която смятам за нечестно.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3250 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]