Падън и Франчески стартират с равен брой точки в рали Естония

Европейския рали шампионат на ФИА се завръща в рали „Естония“ през този уикенд след осем годишно отсъствие от календара. Прибалтийското макадамово рали за поредна година ще бъде една истинска високоскоростна макадамова фиеста.

Лидера в шампионата Матьо Франчески (Škoda Fabia RS Rally2) и настоящия европейски рали шампион Хейдън Падън (Hyundai i20 N Rally2) ще пристигнат в Тарту с еднакъв брой точки, което ще превърне рали „Естония“ в ключова надпревара в битката за титлата. През последните три кръга нито един от двамата не е печелил рали, но и двамата успяха да запишат качвания на подиума.

„Преминавал съм през някои етапи от рали Естония през 2022 и 2018 години. Имам някакъв опит и смятам, че ще може да бъдем достатъчно конкурентни“, разясни Хейдън Падън, който записа първия си подиум през сезона едва в последния кръг в Швеция.

Победата в рали „Естония“ по никакъв начин обаче няма да се решава само между двама пилота. Сред заявените са Роберт Виврес, който се качи на подиума на рали „Полша“ преди няколко дни в WRC2. Впечатляващият с ездата си зад волана на Rally1 автомобил Мартинс Сескс, победителя в рали „Унгария“ Симоне Темпестини и двукратния победител в рали „Естония“ Мадс Остберг са сред имената, които имат сериозен шанс да се борят за победата.

В естонското рали също ще вземе участие и Николай Грязин чиято цел е да се подготви за WRC рали „Латвия“, където той отново ще се състезава в WRC2.

Тазгодишното издание на рали „Естония“ на практика е мини версия на добре познатото ни от последните ни години състезание, което бе част от световния рали шампионат. В четиринадесетото издание на надпреварата екипажите ще преминат през 187 състезателни километра разделени на 14 високоскоростни етапа. Уикенда ще стартира в петък с новата квалификационна отсечка Räbi чиито старт е от 09:31 часа. По късно през същия ден е и старта на надпреварата с 1,48 километровата отсечка Tartu vald 1, която започва от 19:35 часа и ще бъде излъчена на живо по телевизия Макс Спорт 3.

Същинската част от рали „Естония“ започва в събота с по две преминавания през четири етапа и завършва в изцяло асфалтов супер специален етап чиито старт е от 20:00 часа. Неделния и последен ден е с дължина от 68 състезателни километра и е разпределен между два специални етапа, които ще се карат на два пъти. Повече информация за часовия график на уикенда, както и програма на излъчваните на живо етапи по телевизия Макс Спорт 3, можете да намерите от тук.

 

 

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3322 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]