Очакват се сериозни промени на правилата във WRC

P-20160728-01318_HiRes JPEG 24bit RGB News

Едно от най-коментираните правила през този сезон относно редът на стартиране най-накрая ще получи така желаното преразглеждане, благодарение на множеството изказвания от страна на Себастиан Ожие.

Настоящото правило задължава лидерът в шампионата да стартира първи по етапа в петък и събота във всяко едно състезание, като на моменти това влияе на неговата възможност за добро представяне най-вече в макадамовите надпревари.

Бившият шеф на отборът на Фолксваген, Йост Капито предупреди по-рано през този сезон, че ако това правило не се прегледа е вероятно Себастиан Ожие да се откаже от WRC състезанията.

През миналата седмица в сряда, WRC комисията на ФИА направи дискусионна среща в която бяха разгледани промените на някой правила, като това за стартовият ред бе сред тях.

След срещата стана ясно че, комисията е решила да се промени редът на стартиране, като лидерът в шампионата ще трябва да стартира първи по етапът само в първия ден от състезанията. В събота и неделя екипажите ще стартират в обратен ред спрямо класирането, както се правеше през 2014.

Въпреки че, множество екипажи одобряваха настоящото правило в крайна сметка волята на Ожие и вече бившият отбор на Фолксваген бе взета под внимание.

От една страна благодарение на това правило през тази година бяхме свидетели на шест различни победителя в кръгове от шампионата, като това по никакъв начин не попречи на Себастиан Ожие да запише четвърта-та си титла няколко кръга преди края на сезона.

От WRC комисията на ФИА също преразгледаха и точковата система на пауър етапът, като според тях първите пет пилота ще получават точки, съответно 5 точки за първо място,4 за второ и тн.

Заедно с тези дискутирани промени е инициирана работа по създаването на нова категория за настоящите WRC автомобили и частни отбори на име WRC Trophy.

Тези решения все още не са окончателни защото им предстой да бъдат разглеждани на Световния съвет за моторни спортове в края на този месец.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3299 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]