Официално: Ford Puma Rally1 WRC е новата хибридна бегачка на M-Sport

Днес от M-Sport Ford WRT официално разкриха своя хибриден WRC автомобил, който е базиран на настоящата генерация на Ford Puma. Новата кола бе представена на широката публика на фестивала на скоростта в Гудууд Великобритания, който се провежда през този уикенд.

Както знаете от сезон 2022 световния рали шампионат преминава на хибридни WRC автомобили, които разполагат с добре познатия 1,6 литров двигател с хибридна система генерираща допълнителни 130 конски сили.

„Ford е 100 процента въвлечен в електрифицираното бъдеще и моторните спортове винаги са полагали основите за иновациите в автомобилите с които се придвижваме днес – разяснява Марк Ръшбрук, глобален директор на Форд Перформънс – Ford Puma Rally1 ще подложи хибридната мощност на голям стрес, като с това ще докаже способностите на тази технология, която може да допринася и за по-доброто представяне на един автомобил.“

По-рано през годината от M-Sport официално разкриха, че са сключили тригодишен договор с Ford, като така синия овал отново се връща в световния рали шампионат.

Puma Rally1 разполага с хибридна система доста наподобяваща тази на стандартния хибриден автомобил на Ford. Задвижването събира кенетичната енергия, което обикновено се създава при спиране, зареждайки батерията на автомобила. Отделно от това по подобие на Plug-in хибридите батерията може да се зарежда, чрез зарядна станция, като според M-Sport до пълно зареждане са необходими 25 минути.

„Новите WRC автомобили са едно от най-радикалните промени в света на рали спорт към днешна дата – разяснява Малкълм Уилсън директор на M-Sport. – С навлизането на хибридната технология автомобилите от световния рали шампионат ще бъдат едни от най-мощните в историята на спорта.

„Преминаването ни към модела Puma е вълнуващо за нас. Колата изглежда невероятно и нямам търпение да я видя по етапите на рали „Монте Карло“ през 2022 г.“

Адриен Формо ще бъде пилота, който ще разходи Ford Puma Rally1 WRC на фестилава в Гудууд.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2933 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]