Официално: Турция заменя Полша в календара на WRC

За съжаление едно от най-атрактивните състезания в календара на WRC няма да бъде част от него през следващият сезон, поради множество нередности относно организацията на надпреварата и най-вече проблемите с публиката.

Полското рали е под лупата на ФИА още от 2015-та, като още тогава получи жълт картон. През 2016 от ФИА бяха доволни от промените, но през тази година нещата не се случиха както трябва.

Официално премахването на състезанието от календара ще бъде обявено през следващият месец на събранието на ФИА.

„Съжаляваме, че ще изгубим Полша – коментира шефът на промоутъра на WRC Оливиер Циесла. – Състезанието е разположено в много важен пазар, като също така бе доста важно за развитието на автомобилите. За съжаление поради проблеми със сигурността ФИА решиха да премахнат ралито от календара догодина.

Заместител на полският кръг ще бъде рали „Турция“. Турският кръг от шампионата се завръща след осем годишна пауза. Според английското издание Аутоспорт, заместникът на рали „Полша“ ще трябва да организира състезанието си през септември догодина.

Също така, според тях догодина първите шест кръга от шампионата ще си останат същите. Според тях и предложението да премине шампионата на 14 кръга започва да става все по недостижимо, след като хърватите още не могат да съгласуват евентуална дата, а новозеландските организатори нямат достатъчният финансов гръб.

Влизането на Турция през септември ще запълни настоящата дупка в календара.

„Ние предложихме на комисията 13 кръга, с шест потвърдени дати за състезания – продължава с коментарът си Циесла. – Намираме се в преговори с още две евентуални състезания: Хърватска и Нова Зеландия. Хърватска е едно осъществимо рали, но не можем да намерим добра дата по време на отпускарският сезон.

„Няма как да реорганизираме цялата втора половина от календара за да вмъкнем някъде Хърватска. Относно Нова Зеландия, от разговорите ни с отборите се оказа, че разходите им за това рали не влизат в предварителните бюджети.

„Това означава, че няма как Нова Зеландия да се завърне в календара. Имайки в предвид силното желание на тамошните фенове и организатори бихме искали с удоволствие да се завърнем, но за съжаление икономиката не ни го позволява.“

Заедно с промените в календара от промоутъра са добавили към дневният ред и промяна в правилата относно точкуването, като желанието е най-добре класиралите се три вместо настоящите два пилота да се броят за точките при производителите.

Ако такова решение бъде взето, то това ще отвори вратите за доста хора, които се намират на пазара за пилоти.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3296 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]