Официално от ФИА потвърдиха техническите изисквания за WRC от сезон 2022

ФИА

От ФИА разкриха някой от бъдещите аспекти на предстоящата нова хомологация на WRC автомобилите, които в крайна сметка ще бъдат хибриди.

Носещи името Rally1, новите WRC-та няма да разполагат вече с шест скорости а с пет по подобие на Rally2 и Rally4 хомологациите на ФИА. Също така през сезона всеки пилот може да разчита на само шест скоростни кутии, като ако използва дори една в повече ще получава наказание от допълнително прибавено време за следващият кръг. Схема подобна на настоящата във Формула 1.

Четвъртата генерация WRC автомобили ще каже чао и на средният диференциал, елемент който веднъж бе премахнат от тези автомобили и върнат в настоящата хомологация. От към окачване от ФИА са заложили на опростяването, като са намалили дължината на хода на амортисьорите и са предвидени далеч по-конвенционални антиролбарове. Така WRC автомобилите ще се доближат значително до настоящите R5 машини.

От към аеродинамика също ще има промени, но те няма да са значителни спрямо настоящите изисквания, като основната промяна е насочена върху задното крило където ще видим по опростени решения през 2022-та.

ФИА също така обявиха, че ще бъде забранено охлаждането на спирачките, елемент който е бил винаги ключов при работата на пилотите повреме на състезанията.

Още информация за бъдещите WRC-та се очаква да бъде ясна след шест месеца, като тогава ще бъде обявен доставчика на хибридната система за всички отбори.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3250 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]