Официално: Николай Грязин ще се състезава за България

Снимка: Citroen Racing

Днес, от Автомобилната Федерация на България (АФБ), потвърдиха официално, че руснакът Николай Грязин ще се състезава с български лиценз през сезон 2024 в световния рали шампионат.

Грязин е получил лиценз от родната федерация, след като официално е станал български гражданин, който живее в град Варна.

“Още през миналата година Николай Грязин ни потърси с желанието да се състезава с български лиценз. Тогава от руската федерация не му разрешиха да направи този преход. След срещата на ФИА в Баку бе коментиран казуса с тях и те дадоха своето съгласие”, коментира Пламен Иванов, председател на рали комисията в АФБ.

“Освен Николай издадохме лиценз на навигаторът му Константин Александров, като така двамата ще се състезават в световния рали шампионат с лицензи издадени от АФБ.”

Тази новина означава, че за пръв път в историята на родния автомобилен спорт, България ще има представител в WRC2.

Причината за това решение на Грязин е най-вероятно продиктувана от това, че доста страни, като Япония и Прибалтийските републики, често не допускат руски състезатели на своята територия. От ФИА разрешават на руски пилоти да се състезават под неутрален флаг, но някои страни не се съобразяват с това поради войната на Русия с Украйна. Също така според редица слухове пилотът същност има български корени.

През сезон 2024, Грязин е обявен за заводски пилот на Citroen Racing, като програмата му в WRC2 ще се менажира от DG Sport. Тази година той завърши на четвърто място в WRC2 и на второ в WRC2 Challenge, където записа и две победи, състезавайки се за Toksport WRT зад волана на Skoda Fabia Rally2.

Едва на 26 години, синът на националния рали шампионат на Русия за 2001 година, Станислав Грязин, има сериозен опит в европейските ралита. Той е национален рали шампион на Латвия за сезон 2020, шампион в ЕРТ зона Балтика и шампион в ERC Junior U28 през 2018. Неговият навигатор, Константин Александров, е с латвийско гражданство.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3299 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]