Официално: Льоб със съкратена програма в WRC

Днес в официално съобщение до медиите от Ситроен Рейсинг разкриха това, което знаехме от доста време.  Себастиан Льоб ще кара за шевроните през сезон 2018.

Льоб, който има девет поредни титли в световният рали шампионат, ще седне зад волана на С3 WRC в три кръга от следващият сезон.

Льоб е вероятно да се завърне на рали Мексико

Както разкрихме преди време французина ще започна сезона на рали „Мексико“, преминавайки през рали „Корсика“ и рали Каталуня. Негов навигатор ще бъде легендата сред навигаторите Даниел Елена.

Завръщането на Льоб обаче е за сметка на Крейг Брийн, който ще даде автомобилът си на французина, като така ще участва догодина в едва десет кръга. Крис Мийк запазва своята позиция на лидер в отбора, най-вече поради тригодишният си договор с френският тим.

Слуховете за завръщането на Льоб излязоха още преди той да направи първите си тестове с С3 WRC през август.

„Всички бяха доволни след тестовете, които направихме през тази година, като пръв от тях съм аз. Най-логичното нещо за нас е да направим три участия през сезон 2018. Усещането което имаш по време на рали е едно от най-вълнуващите чувства които съм изпитвал. Бях много развълнуван от това да седна зад волана на новата генерация WRC автомобили, а сега съм още по-щастлив от факта, че ще се състезавам с такъв.

Хубаво е, че ще поема към това предизвикателство с отборът с който постигнах най-много в моята кариера. Нямам никакви очаквания, просто искам да се наслаждавам. Според мен бе смислено да участвам във френския кръг, защото много харесвам да се състезавам на асфалт, въпреки че не познавам настоящата конфигурация на рали Корсика. Испания също ми се видя добра опция. Исках да участвам в макадамово рали и Мексико е едно от състезанията от които имам много добри спомени, а и отсечките не са се променили от както напуснах шампионата.“

Льоб има впечатляващите 78 победи във WRC до  краят на кариерата си през 2012. 2015 той направи само едно участие на рали „Монте Карло“ и бе на път да го спечели, ако не се беше ударил. По  настоящем Льоб взима активно участие в WRX шампионата, както и в рали рейд сериите, като през тази година той ще вземе поредното си участие на рали „Дакар“.

Ив Матон заяви, че резултатите от тестовете с С3 WRC са го убедили, че 43 годишният Льоб не е изгубил качествата си.

„За сезон 2018, решихме да пробваме друг подход, след като изградихме добър екип от пилоти с Крис и Крейг. Скоростта на Крис е неоспорима и към края на сезона той подходи по различен, доста по релаксиращ начин. Междувременно Крейг доказа, че може да бъде много постоянен, като му трябва още малко за да придобие достатъчно голяма увереност. За Стефан Лефевр смятаме, че ще бъде добър посланик на нашият нов автомобил Ситроен С3 R5, към който таим сериозни надежди.

Относно Льоб. Просто нямаше как самият Себастиан Льоб да се завърне и да не се случи в нашият отбор. Той доказа, че продължава да има нужната скорост, а неговите познания и опит го правят един изключително ценен кадър за нас!“

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3274 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]