Официално: Даниел Елена закача каската

Daniel Elena

Себастиен Льоб и Даниел Елена официално обявиха, че приключват своето 24 годишно партньорство.

Двамата имат общо 79 победи в световния рали шампионат от 2004 до 2012 и девет световни титли. Рекорд, който и до днес още никой не е успял да подобри.

След аферата си с WRC двамата се отправиха към доста по-различното приключение наречено рали „Дакар“. Дуото наскоро премина от Peugeot Sport към Bahrain Raid Xtreme (BRX), но именно в поддържания от Prodrive тим Елена не успя да задоволи очакванията на отбора и легендарното партньорство приключи с рали рейд надпреварите. (Prodrive разделят Льоб и Елена)

Въпреки всичко Льоб и Елена си останаха добри приятели, като дори участваха заедно зад волана на Peugeot 306 Maxi на рали „Монт Бланк Морзине“, кръг от националния асфалтов шампионат на Франция.

С все по-сериозните шансове за поредното завръщане на Себастиен Льоб във WRC с ограничена програма двамата с Даниел Елена са решили, да не продължават с партньорството си.

„Взехме това решение заедно – коментира Себастиен Льоб във видео публикувано в официалната Фейсбук страница на Даниел Елена. – Говорихме го, най-вече защото има вероятността да участвам в няколко ралита в които не е нужно да участваме двамата.

„Това е решение което взехме заедно поради различни причини. Даниел си има своите, аз си имам моите. Нищо повече. Даниел ще разполага с повече време за своето семейство, децата магазина и линията му от дрехи!“

Според Елена края на тяхното партньорство е „края на една книга която се затваря“. Той е прекарал доста време размишлявайки над това, особено след напускането му от BRX през март. Въпреки всичко приятелството им с Льоб си остава непокътнато.

„Историята с раздялата ни през март ме накара да размисля относно някои неща – коментира Елена. – Вече нямам толкова голяма мотивация при подготовката за едно състезание, а това идва от човек с голяма страст. Двамата говорихме и приятелството ни си остава. Ние сме били винаги приятели вън и вътре в колата.

„Аз сменям страницата, искам да се концентрирам върху други неща. Догодина ставам на 50, имам си други приоритети и не мога да се фокусирам еднакво в две неща едновременно.“

С оглед последните няколко теста на Себастиен Льоб с M-Sport Ford има сериозна вероятност на дясната седалка до легендарния пилот да седне Исабела Галмиче.

Галмиче има едва три старта в WRC, като последното и участие бива през 2017 на рали „Германия“. Въпреки това, тя има достатъчно натрупан опит от националния рали шампионат на Франция и в миналото вече е правила тестове с Льоб и Citroen.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3122 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]