Официално: Алпин А110 се завръща в ралитата

След почти 50 годишно отсъствие от световната рали сцена Renault официално заявиха, че тяхното спортно подразделение ще работи по хомологирането на RGT версия за рали базирана на A110 Cup, който ще бъде представен през септември.

Именно А110 е първият автомобил извоювал световната титла в WRC през 1973, когато официално дебютира и самия шампионат. Със своя 1.8 литров двигател A110 печели шест от осемте кръга, включително и победа на рали „Монте Карло“.

Задачата по създаването на новия автомобил е възложена на Signatech, които вече създадоха пистова версия на А110. За сравнение с бъдещата рали бегачка, A110 Cup разработен от Signatech за пистови надпревари разполага 270 конски сили и тегло от 1050 килограма, за които бъдещите собственици трябва да приготвят около 100 хиляди евро.

Рали версията се очаква да разполага с 300 конски сили, по подобие на вече доста успешния Abarth 124 Rally RGT, който видяхме през миналата година на Monbat Рали Сливен и идващото също от пистите Porsche Cayman RGT.

Очакванията са да видим A110 RGT през сезон 2020, като първите бройки ще стъпят именно във Франция.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3296 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]