От WRC обмислят схема с двудневни ралита

Оказва се, че промоутърът на шампионата е започнал сериозно да обмисля вариант на преорганизиране на състезанията в двудневни надпревари. Това обаче би се случило само ако WRC премине на календар с 16 кръга.

Чили и Япония са сред държавите със сериозен интерес към шампионат, а междувременно Оливие Циесла желае настоящите 13 кръга да се превърнат в 15.

Историята добре помни, как от 2004 до 2007 WRC шампионатът бива от 16 кръга, но не продължава дълго поради сериозната инвестиция от страна на отборите.

Междувременно Циесла смята, че изрязването на трите дни до два може да бъде отговорът.

„Не изключваме вероятността да намалим дължината на ралитата – коментира Циесла пред английското издание Аутоспорт. – Въпреки това ние гледаме към по-голяма стратегия с шампионат от 14,15 или 16 ралита.

„Ако говорим за скъсяване на едно или два ралита, това няма да се отрази значително. Ако обаче съкратим всички кръгове ще освободим възможността за 15 или 16 кръга.“

През 2016 календарът трябваше да бъде от четиринадесет кръга, но в последният момент Китай отпадна и сезонът приключи с 13 състезания. 2018 също трябваше да бъде с 14, но отпадането на Полша принуди промоутъра да даде мястото на Турция, вместо да създаде нови дати на съседската надпревара.

Според Аутоспорт желанието на Циесла идва от това, че някой от настоящите кръгове са изявили сами желание да преправят графиците си за 2018 на два дни.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3294 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]