От WRC обмислят промяна на формата на неделния ден през сезон 2024

Kalle Rovanperä

Промоутърът на световния рали шампионат активно работи по промяна на формата на уикенда, след като към него бяха отпратени множество критики от страна на фенове, пилоти и отбори.

През последните два месеца беше създаден списък с идеи от промоутъра след няколко срещи с различни представители на различните заинтересовани групи. Към момента е ясно, че ФИА и промоутърът работят активно по този въпрос, и се очаква през тази година след една от срещите на световния съвет на ФИА да бъде обявено официално какво ще се промени през 2024 година.

Първата вълна от промени беше успешно приложена в рали „Естония“ през миналия уикенд. Пресконференцията преди надпреварата бе заместена с нов формат на име „Среща с екипажите“. Той беше под формата на интервюта по време на церемонията на откриването на състезанието, като това беше предавано на живо и безплатно онлайн. Друга промяна беше предаването на живо на финалната пресконференция, която също беше безплатна за феновете на WRC. Това обаче са първите и последни промени, след като по-значимите ще се случат чак през следващия сезон.

Очаква се значимите промени да се случат основно върху формата на неделния ден от уикенда. Много критики относно промоутъра се отнасят за това, че екипажите карат с доста по-ниско темпо с цел да запазят гумите си за пауър етапа.

От английското издание Autosport направиха интервю с Петер Тул, старши спортен директор на WRC в опит да получат повече информация за работата която се върши към момент.

„Неделният формат е начело в нашия списък с промени – разяснява Тул. – Бях изненадан от данните, че много хора следят активно случващото се в неделя сутринта; ние искаме хората да се насладят на добър последен ден от състезанието.

„Основното ни желание е да избегнем екипажите да пазят ресурса на гумите си, карайки с по-ниско темпо. Коментирано е дали наличието на нов сет от гуми няма да помогне за това. Голяма част от пилотите заявиха, че това няма да промени нещо. Оказва се, че няма стопроцентово решение на този казус. Към момента обмисляме за евентуална промяна на системата за даване на бонус точките, която да ги накара да карат с правилното темпо.

„Заедно с това обмисляме да има регрупиране или зона за смяна на гуми преди самия пауър етап, комбинирано с активности заедно с публиката. Това разбира се трябва да е синхронизирано с правилата за парк ферме, но има начин по който да стане.“

Петер Тул също разкрива, че се обмисля и евентуалното завръщане на квалификационния етап преди старта на ралито, чрез който да се определи стартовият ред за петъчния маршрут. Коментирано е евентуалното скъсяване на състезателния уикенд, изнесени сервизни зони с цел по-добра интеракция с фенове и медии. Според Тул, каквото и да бъде решено, може част от промените да се случат поетапно.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3298 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]