От WRC обмислят завръщането на рали Сафари през 2017

2001pre_rally-2

Изпълнителният директор на промоутърът на WRC Оливие Цесла е доста заинтересован към завръщането на митичната надпревара рали „Сафари“ към календарът на шампионата. Неговият екип вече разполага с изградена стратегия за завръщане на африканският континент, като от страна на Кения също се работи върху организирането на надпревара под шапката на ФИА.

Рали „Сафари“ отпадна от календарът през 2002, въпреки че тогава вече разполагаше с формат отговарящ на настоящите изисквания за провеждане на кръг от шампионатът. Състезанието става изключително популярно благодарение на доста различният подход от страна на организаторите, като екипажите трябваше да преминават през специални етапи с хиляди километри а конструкторите разработваха подсилени автомобили специално за тази надпревара. Днешно време производителите не са готови, нито изпитват желание да участват в такъв тип надпревари.

„Рали Сафари не е само част от нашата стратегия за кръг от световният рали шампионат в Африка, но също така може да предложи на феновете гледки които само кенийското рали може да предложи“, заявява Цесла пред немското издание Rallye Magazin.

Националната автомобилна федерация на Кения заедно с техният председател Пинеас Кимати, работят доста усилено в тази посока и е напълно вероятно съвсем скоро да видим надпреварата в календара.

Екипът на Кимати се бори за дата през март месец, но задачата им няма да е лесна без одобрението на ФИА, а и от друга страна Турция и Китай също се борят за място в календара за сезон 2017.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3274 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]