От Compact dynamics се извиняват на Танак поради дефекта в хибридната система

Шефът на Compact dynamics, фирмата която разработи хибридната система в днешните WRC автомобили, Оливер Бламбергер се извини на От Танак за това, че естонеца трябваше да отпадне от рали „Швеция“ поради повреда в системата на i20 Rally1. Самия Танак описа ситуацията като „смешна“ и явлено изкритикува екипа на Блабергер.

В петата отсечка от ралито Танак се намираше на второ място с изоставане от едва 1,1 секунди преди да бъде принуден да отпадне, след като по време на прехода между етапите в неговия автомобил се появиха индикации за проблем със системата.

Според новите изисквания на ФИА всеки един автомобил разполага със светлинни индикации относно състоянието на хибридната система. Ако светлините са червени, автомобила трябва да отпадне защото не е безопасен за експлоатация.

Проблемите за естонеца обаче са започнали още по време на етапа, но тогава той е можел да се придвижва без проблеми и без наличието на допълнителната мощност.

„Знаете ли, това което се случи е смешно – коментира иронично Танак. – Подобна ситуация би трябвало да те накара да заплачеш, но реално те кара да се смееш. В рали спорта имаш четири гуми и кола която се движи и изведнъж от някаква трета компания ти казват, че трябва да отпаднеш. Това показва, че няма никаква система за работа в една толкова голяма операция. Доста е смешно.“

От своя страна Оливер Бламбергер се извини за ситуацията и допълни, че е рано да се каже какво точно се е случило.

Трябва да изчакаме резултатите от прегледани редом с ФИА. Работим усилено да установим причината„, заявява пред DirtFish Бламбергер.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3122 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]