От ФИА с промени в правилата на WRC

fia

На световната среща на ФИА във Виена бяха взети множество решения за това, как ще бъдат развит WRC шампионата през следващата година.

Една от най-важните и дискутирани през тази година промени бе свързана с редът на стартира в Световния рали шампионат.

Решение на ФИА свързано със стартовия ред

Стартовия ред за Световния рали шампионат от 2017, ще бъде променен и изцяло базиран на представянето на пилотите:

Ден 1 – Всичко автомобили ще стартират според настоящето класиране в шампионата

Ден 2 – Приоритетните пилоти ще стартират в обратен ред спрямо класирането на състезанието след Ден 1. Другите пилоти ще стартират по нормален ред спрямо класирането от първия ден от състезанието.

Ден 3 – Приоритетните пилоти ще стартират в обратен ред спрямо класирането на състезанието след Ден 2. Другите пилоти ще стартират в нормален ред също спрямо класирането след втория ден.

Стартовия ред в първото състезание от календара ще се базира на крайното класиране на шампионата от предходният сезон.

FIA WORLD RALLY CHAMPIONSHIP 2016 - WRC POLAND

Заедно с това, стана и официално решението за създаването на нова категория носеща името WRC Trophy. В тази категория ще имат право да взимат участие екипажи с WRC автомобили създадени преди 2017.

Екипажите взимащи участие в този шампионат, не могат да участват в повече от седем кръга от календара. За определяне на титлата ще се считат шестте ралита с най-добро представяне за екипажите. Ако се регистрират по-малко от пет екипажа в категорията няма да има титла.

Бе сключен и договор с М-Спорт за поддръжка и доставка на R2 автомобили за Junior WRC категорията за период от две години. Мишлен и ДиМак са официално регистрираните доставчици на гуми за Световния рали шампионат през сезон 2017.

WRC Календар 2017

%d0%b7%d0%b0%d1%81%d0%bd%d0%b5%d0%bc%d0%b0%d0%bd%d0%b5

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3274 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]