От ФИА обявиха официално новите промени във WRC и ERT за сезон 2020

Среща на ФИА

Преди няколко дни се проведе ежегодното събрание ФИА, в което през всяка година се решават ключови промени по правилниците и изискванията във всички дисциплини под шапката на международната автомобилна федерация.

На тази среща, освен потвърждаването на вече ясният във WRC календар за сезон 2020, бяха решени и редица други промени касаещи конкретно шампионата, както и други промени в рали спорта генерално.

За сезон 2020 WRC 2 Pro категорията ще се преименува WRC 2 в която ще продължат да участват заводски и частни отбори. Ще бъде създадена нова такава под името WRC 3, като тя ще бъде за всички екипажи с автомобили отговарящи на клас рали 2. Според ФИА това ще изчисти структурата на шампионата и ще даде възможност на полупрофесионални състезатели, както и на аматьори да се докоснат до WRC.

Променя се и правилото за номинирането на заводските тимове на техните пилоти, които ще се борят за точките при конструкторите при всяко едно състезание. От сезон 2020 те ще могат да посочат екипажите си най-късно до 12:00 в понеделника в седмицата, след която се провежда предходното рали.

Друга интересна промяна е наказанието, което се прилага при пропускането на всеки един етап поради рестарт по системата рали 2. От настоящите 7 минути на етап става 10.

От ФИА решиха и редица промени в ЕРТ шампионата в чието участие взимат и множество български екипажи, както и състезания. Класовете ERT и ERT2 ще бъдат обединени в един клас за автомобили със задвижване на четирите колела плюс R-GT категорията. Настоящият клас ERT3 ще бъде преименуван на ERT2 без никакви допълнителни промени.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3298 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]