От ФИА искат цели четири производителя да предлагат Rally3 автомобили

Директорът отговарящ за рали дисциплината във ФИА Андрю Уитли разкри, че неговия екип има поставено за цел да увеличи броя на производителите разработващи Rally3 автомобили значително, след като според него този клас представлява една голяма възможност за тях.

Rally3 категорията бе създадена за да могат пилотите лесно да премина от две на четири задвижващи колела. С таван на цената за такъв автомобил от 105 000 € Rally3 реално представлява съвременен прочит на изключително успешната група N с елементи от настоящите Rally4 и Rally5 хомологации на ФИА.

Аз лично желая тази категория да бъде развита, защото според мен представлява една голяма възможност за производители и състезатели – коментира Уитли. – Това което виждаме от Fiesta Rally3 като представяне е доста добро. Доста често екипажи с този автомобил завършват в топ 15 и 20 на кръговете от световния рали шампионат.

Този тип автомобили използват визуални части основно от стандартните такива, което улеснява изключително много отборите. Например в Нова Зеландия видяхме колко е важно това. Представете си да трябва да поръчаш предна броня от Европа до Нова Зеландия. Самите разходи по логистиката са по-големи от колкото струва този елемент.

Към момента единствено M-Sport предлагат такъв автомобил, но съвсем скоро се очаква Renault да пуснат в продажба своето Clio Rally3. Според Уитли 2023-та година ще бъде трудна за този клас. Той смята, че с оглед настоящата глобална рецесия голяма част от производителите няма да инвестират в разработването на такъв тип автомобили.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2933 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]