От ФИА забраниха карането с тежко повредено челно стъкло

фиа-забранява-карането-без-предно-стъкло

Световната автомобилна федерация (ФИА) добави нова точка (линк) към правилникът за световният рали шампионат в навечерието на рали „Каталуня“. В точката се гласи, че е забранено карането с повредено челно стъкло, което е повредено до такава степен, че пречи на пилотът да вижда през него.  Според първият бюлетин за рали „Каталуня“, стюардите ще имат и правото да дисквалифицират екипажа при тяхна преценка.

В новата точка 20.1.6 от правилника на WRC също се гласи, че е разрешено да се кара в специален етап без челно стъкло, само когато екипажът разполага с каски с визьори отговарящи на стандарта EN 1938. Въпреки това, местната полиция може да забрани на екипажа да се движи без стъкло по нациналната пътна мрежа на съответната държава, което също може да доведе до сериозни примени в класирането му.

Колкото и странно да звучи през този сезон вече има отбелязани няколко подобни инцидента, като най-култовият е този от рали „Чили“ с Крис Мийк. Великобританецът обърна през таван своят Yaris WRC, като при връщането си на трасето парчета стъкло влизаха при екипажа. Затова заедно със Себ Маршал решиха да премахнат стъклото, но за тяхно съжаление манипулацията я направиха при условия на закрит парк, с което бяха наказани с прибавяне от една минута към тяхното време.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3245 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]