От Танак увеличава аванса си в едно мокро рали Финландия

От Танак и Мартин Ярвеоя увеличиха своя аванс след края на днешните съботни дъждовни сутрешни минавания от рали „Финландия“. Дуото на Hyundai Motorsport вече е с 9,5 секунди пред Есапека Лапи и Яне Ферм. На трето място се изкачиха Кале Рованпера и Йоне Халтунен, които правят една сериозна атака днес успявайки да стопят цели осем секунди от изоставането си спрямо челото за четири етапа.

Днешния ден започна с дъжд, който определено промени значително условията на етапите. Това обаче не попречи на Танак да запази своята позиция спрямо атакуващите го пилоти на Toyota, като дори записа и етапна победа в последната преди обедния сервиз чисто нова отсечка Vekkula.

Правим каквото можем. Определено се опитваме – коментира Танак, който продължаваше да недоволства от своя автомобил – Условията не са чак толкова лоши, но това нещо (колата) е кошмарно за шофиране. Ще продължим да се борим.“

Лидера в шампионата Рованпера, определено бе изключително бърз тази сутрин спечелвайки два от четирите етапа тази сутрин. Изоставането му спрямо Танак е вече от 12,9 секунди преди обедния сервиз, а до края на деня остават още 75 състезателни километра.

„Късметлии сме, че сме тук – заяви Рованпера в края на Vekkula където бе на косъм от инцидент. – Имахме записка която бе прекалено бърза и излязохме от пътя.

Елфин Еванс не успя да опази своята позиция от финландския си съотборник, като изпадна на четвърта позиция с изоставане от 17,9 секунди. За негово спокойствие намиращият се зад него Тиери Ньовил е на над минута и половина.

Белгиеца стартира днес с нов диференциал, което му помогна да се изкачи до петата позиция с аванс от 5,2 секунди от Такамото Катцута, който се завъртя в Rapsula 1.

И двамата се изкачиха с една позиция в класирането поради отпадането на Крейг Брийн в SS12.

Ирландеца не се приземи както трябва на пътя удряйки камък, който изкърти неговото задно ляво окачване.

Не такъв резултат очакваха от Ford M-Sport, които критикуваха ситуацията.

Казано честно това бе прекалено бързо – коментира Ричард Миленер инцидента. – Превала си е там от доста време и такъв тип грешки не трябва да виждаме. Тази грешка не би се случила при положение, че знаеш как ще завърши широкия подход към него.

Разбирам, че се опитва да достигне желаната от него позиция, но отпаданията са 10 пъти по-лоши от какъвто и да е бил резултат.

Пиер-Люис Лубе и Гас Грийнсмит са седми и осми пред лидера в WRC2 Тему Сунинен и Емил Лиднхолм, които затварят челната десетка. Яри Хутунен изпадна на 16-тата позиция след повреда в хидравликата на своята Puma Rally1.

Следобедните минавания стартират в 15:38 ч.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3251 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]