От Танак триумфира и в рали Ипр

От Танак и Мартин Ярвеоя извоюваха победата в рали „Ипр“. Това е втора поредна победа за естонското дуо, което спечели рали „Финландия“ само преди няколко седмици.

През целият уикенд те се намираха в битката за първата позиция, но реалният прогрес дойде, след като техните съотборници Тиери Ньовил и Мартейн Видаеге отпаднаха в събота докато водеха в класирането. Това даде възможност на Танак и Ярвеоя да атакуват челото. Те стартираха днешният ден с аванс от 8,2 секунди пред Елфин Еванс и Скот Мартин.

Най-бързият екипаж на Toyota Gazoo Racing бе напълно мотивиран да притисне своите съперници от Hyundai Motorsport. Те спечелиха първите два днешни етапа, но това не бе достатъчно за да победят естонците пред себе си. В крайна сметка Танак и Ярвеоя спечелиха рали „Ипр“ с аванс от 5 секунди пред Еванс и Мартин.

Да победим тук е една голяма изненада за нас – коментира Танак на финала на пауър етапа. – Почти същото бе и чувството във Финландия. Общо взето не сме очаквали, че ще успеем, но някак си ни се получиха нещата. Хубаво е, че виждаме резултати, но имаме още доста неща за подобряване.

Есапека Лапи подсигури третата позиция за втората кола на Toyota спечелвайки важни точки за отбора в състезание в което самия Акио Тойода присъстваще. Финландецът нямаше никакви проблеми освен, че направи грешен избор на гуми в петък. Той изостана от Еванс с над минута и половина в края на ралито, докато намиращият се зад него Оливър Солберг завърши на почти две минути на четвъртата позиция.

Солберг младши започна днешния ден с борба за четвъртото място с Адриен Формо. За съжаление обаче французина се удари отпадайки в предпоследната отсечка от ралито подарявайки на всички зад себе си по една позиция и поредния лош вкус в устата на Ford M-Sport.

Пети Такамото Катцута е последния пилот с Rally1 автомобил в челната десетка. Японеца имаше редица технически проблеми през уикенда, но въпреки това успя да устиска до финала.

Стефан Лефевр взе победата в WRC2 завършвайки с преднина от 18,1 секунди пред Андреас Микелсен. На трето място завърши Йоан Росел, който завърши на малко над минута зад Лефевр.

Стартиралият по рали 2 Кале Рованпера спечели пауър етапа, увеличавайки своя точков актив на 203 точки. От Танак изостава с 72 точки зад пилота на Toyota с оставащи четири кръга до края на сезона. Елфин Еванс е трети с актив с 116 точки, докато Тиери Ньовил изпадна на четвъртата позиция с 106 точки.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2981 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]