От Танак спечели рали Сардиния

От Танак и Райго Молдер приключиха своята серия от неуспехи с победа на рали „Сардиния“ през този уикенд. Дуото на Hyundai Motorsport доминираше почти през целия уикенд и завърши надпреварата с аванс от 1 минута и 3,2 секунди пред Крейг Брийн и Пол Нейгъл. Победата в петия кръг от сезон 2022 на WRC определено идва в правилния момент за естонското дуо, след като от цели 462 дни те на са се качвали на първата позиция.

През последно време всичко е едно изключително голямо предизвикателство, особенно с навлизането на новата генерация автомобили – коментира От Тана, който се изкачва на трето място в класирането при пилотите бивайки на три точки зад Тиери Ньовил. – Определено сме доволни, най-вече от нашите механици, които вложиха изключително големи усилия през миналата година и последните няколко месеца.

Това рали не бе никак лесно и те успяха да се справят добре. От Португалия насам успяхме да направим добър прогрес. Просто трябва да продължаваме да работим.

Завършилия на второ място Крейг Брийн определено е доволен от резултата записвайки най-доброто си класиране до момента за M-Sport Ford. Ирландеца завърши петъчния ден успешно в челната петица въпреки двете грешки които допусна. По-късно той бе в пряк двубой със своя съотборник Пиер-Люис Лубе, но французина спука гума и изпадна назад в класирането.

Дани Сордо също се намеси в битката за мястото на Брийн, но испанеца изпитваше затруднения с настройките на своя автомобил. В крайна сметка Сордо завърши рали „Сардиния“ на трета позиция подсигурявайки на Hyundai Motorsport важни точки в битката при производителите.

Пиер-Люис Лубе завърши надпреварата на 36,4 секунди зад Сордо записвайки най-доброто класиране в своята кариера в WRC до момента.

Лидера в шампионата Кале Рованпера за съжаление не успя да притесни борещите се в челото и завърши на пета позиция, бивайки най-добре класиралия се пилот на Toyota Gazoo Racing в рали „Сардиния“. Въпреки, че не се класира в челната тройка Кале има аванс от цели 55 точки пред Тиери Ньовил.

Такамото Катцута и Гас Грийнсмит затварят челната седмица бивайки последните пилоти с Rally1 автомобили в топ 10.

Победител в WRC2 е Николай Грязин, Следван от Ян Соланс и Яри Хутунен.

Сезон 2022 на световния рали шампионат на практика е преполовен, като екипажите очакват с нетърпения следващия кръг в Кения (23-26 Юни). Ние феновете също очакваме с нетърпение рали „Сарафи“, след като именно там ще видим отново поредната среща на Себастиен Льоб и Себастиен Ожие.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2885 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]