От Танак спечели рали Сардиния с преднина от 0,2 секунди спрямо Себастиен Ожие

От Танак и Мартин Ярвеяо изненадващо взеха победата в рали „Сардиния“ побеждавайки Себастиен Ожие и Венсант Ланде с 0,2 секунди. На трето място с изоставане от над две минути завършиха Дани Сордо и Кандидо Карера.

По невероятен начин завърши тазгодишното издание на рали „Сардиния“. Лидера Себастиен Ожие трябваше днес да се опази от атаката на От Танак, който от своя страна имаше първоначален план да запази своята позиция.

След първите два етапа за деня естонеца успешно намали изоставането си от 17,1 секунди на 6,6. В предпоследния етап от ралито Танак успя да вземе още 0,4 секунди, като така разликата между двамата бе от 6,2 секунди преди пауър етапа.

В пауър етапа Танак записа второ най-добро време след Тиери Ньовил и напълно не очакваше, че ще вземе победата виждайки междинните времена на Себастиен Ожие. В последните 3 километра обаче темпото на французина падна драстично и той започна да губи време. Френската легенда прекоси финиша изгубвайки първото място с една от най-малките разлики в историята на WRC.

„Чувството е уникално, но определено съжалявам за Себ. Да загубиш една сигурна победа като тази определено е жестоко изживяване. Преди няколко години аз самия бях в подобна ситуация и зам какво е“, разясни От Танак.

Дани Сордо, който качи втория Hyundai i20N Rally1 на подиума успя да свърши задачата си и корейския тим продължава да води в битката при производителите с аванс от 8 точки спрямо Toyota Gazoo Racing.

Елфин Еванс за съжаление за пореде път не успя да се намеси в битката за титлата. Уелсеца днес също имаше възможността да се бори за бонус точките от супер неделята, но Тиери Ньовил бе недостижим и успя да вземе жизнено важните точки. Въпреки бонус точките разликата между Ньовил и Еванс се намали от 24 на 18.

С победата си през този уикенд От Танак се изравни по брой точки спрямо Елфин Еванс, като така естонеца се превърна в третия много сериозен претендент за титлата през този сезон.

Челната петица в рали „Сардиния“ 2024 се затваря от Грегоар Мунстер, който се справи повече от добре и върна своята Puma Rally1 Hybrid невредима в сервиза на Ford M-Sport.

Сами Паяри и Ени Малконен взеха победата в WRC2, след изключително добра езда. Финландското дуо завърши с аванс от 32,3 секунси спрямо Йоан Роасел и Бенджамин Болуа. На трето място завършиха Ян Соланс и Родриго Санхуан, който не успяха да се преборят с опитните французи в битката за второто място.

Рали „Сардиния“ приключи по изключително драматичен начин. По също толкова драматичен начин се очаква да се развие и рали „Полша“, което се завръща в световния рали шампионат. Високоскоростната макадамова надпревара ще се проведе в дните 27-30 юни.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3296 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]